Rijk van Nijmegen

Willem-Alexander vindt uitjouwen niet erg

Demonstranten joelden de koning uit bij zijn bezoek aan het Radboudumc in Nijmegen.
Demonstranten joelden de koning uit bij zijn bezoek aan het Radboudumc in Nijmegen. © archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Koning Willem-Alexander 'vat het niet persoonlijk op' dat hij meermaals is uitgejouwd. "Ik begrijp dat dat met mijn functie te maken heeft", zei de koning donderdag tijdens het persmoment van het staatsbezoek in Zweden.
De vorst kreeg onder meer verwensingen naar zijn hoofd geslingerd bij een werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen op 29 september. Mensen riepen onder meer 'schaam je kapot'.
Willem-Alexander vindt het recht op demonstreren 'een groot goed' in Nederland en vindt het goed dat daar gebruik van kan worden gemaakt. "Dat dat in Nederland kan, daar moeten we trots op zijn", zei hij. "Het is goed dat mensen die een frustratie hebben, dat ook naar buiten kunnen brengen. Ze hebben het recht op demonstreren."
Niet alleen in Nijmegen werd de koning onder vuur genomen. Hij, koningin Máxima en prinses Amalia werden tijdens Prinsjesdag ook uitgejoeld toen zij met de Glazen Koets door het centrum van Den Haag reden. Ook tijdens de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde waren er wanklanken richting de Oranjes.

Prinses Amalia

In Zweden werd ook duidelijk dat prinses Amalia niet in Amsterdam woont en dat ze 'eigenlijk' niet naar buiten kan. "Ze is het huis niet uit", zei koningin Máxima. Koning Willem-Alexander noemt de situatie met zijn dochter 'heel zwaar'. Er zouden aanwijzingen zijn dat criminelen een aanslag op de kroonprinses wilden plegen.
Zie ook: