Rijk van Nijmegen

Coke, seks op auto's en matpartijen: Nijmeegse buurt voelt zich onveilig

Rondhangende jongeren in de Karrengas in Nijmegen.
Rondhangende jongeren in de Karrengas in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Rondhangende jongeren, drugsdeal en drugsgebruik, seks op auto’s en vechtpartijen: met name vrouwen rondom de Nijmeegse straat Karrengas voelen zich niet meer veilig. Ze vinden dat er snel iets moet veranderen.
De vrouwen trekken aan de bel naar aanleiding van de beelden in het Omroep Gelderland-programma Bureau GLD van een mishandeling, afgelopen zomer in de Karrengas. Op het beeld is te zien dat twee jongemannen door de straat lopen en zonder aanleiding een langsfietsende jongen in elkaar slaan.

'Zat er een keer aan te komen'

De vrouw, die anoniem wil blijven, kijkt vanuit haar appartement aan de Piersonstraat uit over de Karrengas. Ze noemt de beelden van de mishandeling 'shockerend' voor mensen van buitenaf. "En voor ons is het: ja, het zat er een keer aan te komen."
Kijk naar beelden van de mishandeling en een interview met de buurtbewoonster:
Omwonenden Karrengas voelen zich onveilig. 'Hoeveel moet er nog gebeuren voodat het aandacht krijgt?'
Want volgens de bewoners gebeurt hier ’s nachts van alles, zoals jongeren die drugs gebruiken, seks hebben of gewoon rondhangen. Een andere bewoonster, die ook niet bij naam genoemd wil worden, bevestigt dit beeld. Ze ervaart veel overlast van herrie en glas op straat, waardoor ze regelmatig een lekke band heeft met de fiets.
Ook ziet ze mensen openlijk coke snuiven in de Karrengas en ziet ze hoe 'dealers' hun auto stoppen, iets overhandigen en weer doorrijden. “Ik voel me hier niet meer veilig als ik ’s avond thuiskom.”

Reactie burgemeester Bruls

Beide vrouwen hebben regelmatig de politie gebeld en zelfs een keer een klacht ingediend, omdat in hun buurt veel minder gesurveilleerd wordt dan in de Molenstraat, even verderop.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zegt dat de meldingen op het vizier staan van gemeente en politie. Bruls: “De politie surveilleert hier ook, en met extra aandacht op uitgaansavonden. Politie en handhavers van de gemeente verbaliseren bij surveillance, op (onder andere) de Karrengas, bijvoorbeeld op wildplassen. Ze kunnen echter niet altijd overal zijn, waardoor op heterdaad aantreffen van dit soort overlastgevers niet altijd mogelijk is. Qua aantallen en aard van incidenten verschilt de Karrengas wel van de Molenstraat.”
Ook woningverenging Portaal die de huizen beheert, kent de problemen. Een woordvoerder zegt: “Wat wij weten is dat er door onze huurders aan de Piersonstraat veel overlast ervaren wordt van bezoekers aan de horecagelegenheden, onder andere de Fuik, aan de Eerste Walstraat en gebruikers en dealers. Aan de achterzijde van onze woningen wordt overlast veroorzaakt zoals lawaai, gebruik van verdovende middelen en er wordt op straat geplast. Onze verantwoordelijkheid naar onze huurders is het om ervoor te zorgen dat zij prettig kunnen wonen.”
Hoeveel moet er nog gebeuren, voordat het iets meer aandacht krijgt?
Omwonende
Volgens Portaal ligt de oplossing in het aanpakken van de overlastgevers. “Dat kunnen wij niet (alleen). Deze problematiek vraagt om een gezamenlijke aanpak met instanties, gemeente en de horecagelegenheden. De rol van de gemeente hierin is een coördinerende als verantwoordelijke voor de leefbaarheid, maar de aanpak is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”
De vrouwen hopen dat de instanties snel de urgentie inzien van de problematiek in de Karrengas. Een van hen reageert: “Weer wordt dit probleem echt gezien als een probleemgebied. Hoeveel moet er nog gebeuren, voordat het iets meer aandacht krijgt?