Arnhem en omstreken

Woede om lokaal vuurwerkverbod: 'Ik ga een claim indienen'

Vuurwerkverkoper Ans Brouwer uit Arnhem.
Vuurwerkverkoper Ans Brouwer uit Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het verbod moet nog door de raad, maar de kans is groot dat 2022 de laatste oudejaarsavond is waarop in Arnhem nog vuurwerk mag worden afgestoken. Als het verbod er komt, heeft dat grote gevolgen voor de vuurwerkverkopers in de stad. "Ik snap er helemaal niks meer van, hoe willen ze dit gaan handhaven?"
Ans Brouwer van Brouwer Vuurwerk is woedend. "Ik ga een claim indienen bij de gemeente", zegt ze stellig. "Het gaat om mijn handel die zo ineens verboden wordt. Daar ga ik hard tegenin. We weten dat het een keer voorbij is, tuurlijk, maar dan wel landelijk. Niet hier verbieden en 500 meter verderop het wél goed gaan vinden. Dat wordt een gigantische puinhoop."

Wel verkopen, niet afsteken

Een verkoopverbod kan de gemeente lokaal niet invoeren. Dus ook al haalt het voorstel het in Arnhem, Ans zal consumentenvuurwerk mogen blijven verkopen. "Gezinnen zullen zeggen: als je het niet mag afsteken, dan gaan wij het ook niet kopen. Dus we zullen flink wat omzet mislopen."
Met een landelijk verbod zou de Arnhemse wel kunnen leven. "Dan moeten we allemaal stoppen, dan krijgen we allemaal compensatie." De afgelopen jaren heeft Brouwer flink geïnvesteerd om het vuurwerk te kunnen blijven verkopen. "Denk aan controles van de bunkers, verzekeringen en keuringen. Dat zijn enorme bedragen."

'Het zat er wel aan te komen'

Een woordvoerder van Mantel Vuurwerk en Mantel Servicepunt, een fietsenmaker in Arnhem, geeft aan dat ze stoppen met de verkoop. Ook Bas Broekhuizen van OLB Sports en Zenavuurwerk ziet het niet meer zitten. "Het zat er wel aan te komen", legt hij uit.
"De gemeenteraad is overwegend links, dus dan weet je wel hoe laat het is. Jaren geleden probeerden ze het verbod er al door te drukken. Dat lukte toen niet. Maar toen kwam het kabinet met het landelijke verbod in de coronajaren en toen was het wel klaar. Ik verkoop al twee jaar geen vuurwerk meer."
Het is net drugsbeleid, maar dan omgekeerd
"Ik had graag mijn voorraad nog zelf verkocht, maar dat zat er niet in", vervolgt Broekhuizen. "Ik heb het allemaal verkocht aan een collega in Huissen. Ik begreep wel van de gemeente dat ik mocht blijven verkopen. Maar hoeveel zin heeft dat? Bijna al mijn klanten komen uit Arnhem. Mensen kopen vuurwerk in de buurt. Dan verkoop ik iets dat niet gebruikt mag worden. Het is net drugsbeleid, maar dan omgekeerd."
Broekhuizen ziet er ook voordelen in. "Het scheelt ook kosten. De controles op sprinklers heb ik niet meer, net als de verzekeringen. De vergunningen kosten ook veel tijd en energie. En als je het dan niet kunt verkopen, is het een makkelijke optelsom. Daarnaast is de online verkoop van mijn sportwinkel enorm gegroeid. Dus ik kon de ruimte ook goed gebruiken."

'Lastig te handhaven'

Mocht het verbod definitief worden, Brouwer is niet van plan zich erbij neer te leggen. Volgens haar is een lokaal verbod sowieso lastig te handhaven. Ook heeft ze haar vraagtekens bij de vuurwerkshow die de gemeente wil organiseren. "Vervuilt dat de lucht dan niet?"
Liefhebbers laten zich het vuurwerk niet afpakken
Wethouder Marco van der Wel verwacht dat een grote groep Arnhemmers zich aan een verbod zal houden. "Een grote groep Arnhemmers heeft al aangegeven dat het afsteken van consumentenvuurwerk voor hen niet meer hoeft als er een vuurwerkshow komt."
Brouwer betwijfelt of haar stadsgenoten zich zullen houden aan een verbod. "Ik weet niet onder welke steen de wethouder lag, maar het leek wel of er afgelopen jaar meer dan ooit de lucht in ging. Bovendien is het allemaal zwaar vuurwerk dat over de grens wordt gehaald. Liefhebbers laten zich het vuurwerk niet afpakken."
Het plan moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd, maar de kans wordt groot geacht dat het college de nieuwe regelgeving er doorheen krijgt.
Kijk naar een reportage waarin vuurwerkverkoper Ans Brouwer en wethouder Marco van der Wel aan het woord komen:
Woede om lokaal vuurwerkverbod