Gelderse Vallei

Natuurfotograaf verwijdert wolvenfoto's na bedreiging

Wolvenpaparazzi op het Nationale Park de Hoge Veluwe.
Wolvenpaparazzi op het Nationale Park de Hoge Veluwe. © Anoniem
OTTERLO - Een natuurfotograaf die anoniem wil blijven, vertelt dat hij bedreigingen heeft ontvangen na het plaatsen van zelfgemaakte wolvenfoto's op sociale media. De man heeft uit voorzorg inmiddels alle foto's voorlopig verwijderd.
Aanleiding is de ophef na beelden van fotografen die rondom een wolf lopen. Dat gebeurde onlangs in Nationaal Park De Hoge Veluwe.
De man zegt via sociale media diverse keren bedreigd te zijn. "Die mensen vragen dan of ik ook zo dichtbij de wolf kom en er achteraan loop. En ze bedreigen me vervolgens met van alles."
Voorlopig plaatst hij geen wolvenfoto's meer vanwege alle ophef. "En dat is zo jammer. Het is voor mij een hobby die voor ontspanning zorgt, maar nu zorgt het juist voor spanning", aldus de fotograaf.

'Het ligt vreselijk gevoelig'

Meerdere natuurfotografen, amateurs en professionals bevestigen wat de bedreigde fotograaf zegt. Zo ook Michiel Schaap uit Lochem. Hij is natuurfotograaf en ecoloog bij Natuurmonumenten. "Het ligt op dit moment allemaal vreselijk gevoelig. Ik krijg ook opmerkingen als ik in het veld bezig ben met natuurfotografie."
Welwillende fotografen zeggen enorm te balen van de ophef. Volgens hen is de oprechte natuurfotograaf in een kwaad daglicht komen te staan. Terwijl het merendeel van de fotografen zich keurig aan de regels houdt en aan de kant gaat voor dieren die een weg willen oversteken.