Rivierengebied

'Moordmakelaar' in zaak Peter R. de Vries zit met capuchon over hoofd in rechtszaal

Krystian M. uit Ochten, rechts op de tekening
Krystian M. uit Ochten, rechts op de tekening © Petra Urban
AMSTERDAM - 'Leeg die ding.' 'Knal hem door zijn hoofd.' 'Verneuk het niet.' Het is een greep uit de teksten die Krystian M. op 6 juli 2021 verstuurt aan de vermeende uitvoerders van de moordaanslag op Peter R. de Vries.
De 27-jarige Pool uit Ochten moest zich donderdagmiddag met twee andere 'nieuwe' verdachten verantwoorden aan de rechtbank in Amsterdam. Dat gebeurde tijdens een inleidende zitting.
Krystian M. stond daarin centraal, want hij zou de moord op de beroemde reporter hebben georganiseerd. Justitie legt hem niet alleen het uitlokken van de moord ten laste, maar wil hem ook vervolgen voor het plegen van een terreurdaad die de samenleving heeft geschokt. Gedurende de zitting liet de Pool letterlijk weinig van zich zien.

Volop bewijs tegen Krystian M.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) ziet in het 26Hendon-dossier volop bewijs voor de betrokkenheid van M. bij de moordaanslag op Peter R. De Vries in Amsterdam, zo bleek donderdagmiddag.
De 'moordmakelaar' heeft volgens de openbaar aanklager op 6 juli 2021 de uitvoerders van de veelbesproken moord aangestuurd via een versleutelde Google Pixel-smartphone.
Het bewijs bestaat uit de vele chatberichten - zoals hierboven geciteerd - die hij met zijn medeverdachten voerde. Maar ook uit het verzenden van foto’s van Peter R. de Vries en tenslotte ook uit bewegingen van zijn telefoon en de verklaringen van een beschermde getuige.
Overigens heeft het OM in een andere zaak inmiddels al levenslang geëist tegen de twee vermeende uitvoerders van de moord: Delano G. uit Tiel en de Pool Kamil E. uit Maurik.

Verdachten handelden uit 'terroristisch motief'

Juli dit jaar werd M. opgepakt in zijn cel, tegelijkertijd met een verdachte van de Nederlandse Antillen en een verdachte die verbleef in Spanje. Behalve de Pool uit Ochten zouden deze twee mannen op de dag van de moordaanslag de gangen van Peter R. de Vries hebben bestudeerd. En voorts na de beschieting zou het duo filmbeelden hebben gemaakt van de neergeschoten misdaadjournalist.
Deze schokkende beelden belandden al snel op internet. Justitie gaat ervan uit dat de twee mannen doelbewust hebben getracht met het verspreiden van de beelden uit hartje Amsterdam de samenleving angst aan te jagen, hetgeen gelijk staat aan terrorisme. Krystian M. wordt dezelfde aanklacht ten laste gelegd, hoorde hij in de rechtbank. Hij maakt immers deel uit van dezelfde criminele organisatie.
De verdachte uit Ochten hoorde het allemaal gelaten aan, voorzien van een mondkapje en met de capuchon van zijn hoodie diep over zijn hoofd getrokken. Een poging om de sympathie te winnen van de rechtbank kon het niet genoemd worden.

'Er lag 150.000 euro klaar voor de moord op De Vries'

Er ligt veel bewijs tegen M. Eind vorig jaar is een 31-jarige Poolse man - door de politie 'Eddy' gedoopt - naar de politie gestapt. Deze getuige heeft uitgebreid verklaringen afgelegd over de criminele praktijken van de 'moordmakelaar' uit Ochten. Verklaringen die inmiddels zijn toegevoegd aan het 26Hendon-dossier. Zo beweert deze persoon dat er 150.000 euro klaar lag voor de moord op De Vries.
De Poolse getuige Eddy leerde Krystian M. medio 2019 kennen in een periode dat de laatste bij justitie al in beeld was in een mishandeling- en wapenzaak die justitie relateert aan Ridouan Taghi.
Eddy liet zich gebruiken als 'katvanger', zo komt uit het 26Hendon-dossier naar voren. Auto's die M. nodig had, werden op zijn naam gezet. Ook hielp Eddy Krystian bij het 'koud zetten' van auto's die gebruikt werden voor criminele klussen. Ondertussen gingen de twee vriendschappelijke banden aan, en aten ze pierogi, Poolse dumplings, bij M.'s moeder in Ochten.
Volgens deze getuige noemen Polen in Gelderland en Zuid-Holland de man die nu terechtstaat voor de moord op De Vries Shogun. Dat is een verwijzing naar een oosterse krijgsheer. Maar M. telefoneert blijkens het dossier ook onder schuilnamen als Hitler en Stalin.

Eerste spoor via Meld Misdaad Anoniem

Opvallend is dat een eerste spoor naar M. via een burgermelding kwam. Kort nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten, belde iemand met Meld Misdaad Anoniem. Hij zei dat ene 'Krystian uit Tiel' achter de moord op de misdaadverslaggever zit.
Korte tijd later ontdekte de politie dat de vermeende uitvoerders van de moord beiden ook al met ene Krystian contact hielden. Nadat er ook informatie opdook dat een en dezelfde verdachte kort na de moordaanslag contact hield met de vrouw van Kamiel E. - de vermeende chauffeur bij de aanslag - begon het net rondom de Pool uit Ochten zich langzaam te sluiten.
De officier van justitie aan de rechtbank in Amsterdam liet weten dat er nog volop gerechercheerd wordt naar de criminelen die weer hoger dan M. in de hiërarchie staan. Nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.