Achterhoek

Agrarische kinderopvang razend populair, 'kinderen voelen zich een beetje boer'

Kinderen op de agrarische kinderopvang (ter illustratie)
Kinderen op de agrarische kinderopvang (ter illustratie) © Eigen foto
STEENDEREN - Agrarische kinderopvang is razend populair. In 2007 waren er nog maar 20 agrarische bedrijven met een opvang. Inmiddels zijn dat er 263, volgens LTO Noord.
Anton IJsseldijk van 't Holthuisje in Steenderen runt al sinds 2005 een kinderopvang naast zijn melkveebedrijf. "Ik begin om 6.30 uur op de boerderij. Van 10.00 tot 15.00 uur ben ik op de kinderopvang en daarna weer op de boerderij", legt IJsseldijk in het Radio Gelderland-programma Lunchpauze uit.

'Boerderij geeft kinderen kansen'

"Mijn vrouw werkte tot 2005 op een kinderopvang. Toen we zelf kinderen kregen en toen zag ze pas hoe leuk een boerderij is voor kleine kinderen om op te groeien, hoeveel kansen een boerderij kinderen geeft."
Veel kinderen komen uit de dorpen rond Steenderen, maar sommigen ook uit de stad. "Belangrijk is dat ouders weten dat we veel ruimte hebben, binnen en buiten, meer dan in de stad. We hebben een fantastisch buitenterrein met natuurlijke materialen. Kinderen zijn en spelen veel ruimte, groeien op met dieren."

Voeren van koeien en kalfjes

Zo mogen de kinderen helpen met het voeren van koeien en kalfjes. "Ze vinden het fantastisch dat koeien interesse in hen hebben. Ze voelen zich echt een beetje boer", vertelt IJsseldijk.
Het is nu herfst, dus wordt het kouder en regent het vaker. "De kinderen gaan gewoon naar buiten, trekken een overall of een jas aan. Die zijn niet zo gevoelig voor weer. We vragen ouders wel kinderen niet hun beste kleren aan te trekken, dat ze er rekening mee moeten houden dat ze behoorlijk smerig naar huis gaan. De meeste ouders vinden dat ook leuk."