Arnhem en omstreken

Nog één keer knallen in Arnhem, vuurwerkverbod vanaf 2023

Ook in Arnhem gaat de gemeente voor een algemene vuurwerkshow.
Ook in Arnhem gaat de gemeente voor een algemene vuurwerkshow. © Hans - Pixabay
ARNHEM - Liefhebbers van eigen vuurwerk in Arnhem kunnen dit jaar nog knallen in de stad. In 2023 is dat voorbij. Dan verbiedt de gemeente consumentenvuurwerk en wordt er in plaats daarvan een vuurwerk- en lichtshow 'voor alle Arnhemmers' gehouden. "We willen een nieuwjaarsfeest met een schone lucht."
Wethouder Marco van der Wel van natuur, milieu en zorg legt uit: "We willen in Arnhem oud en nieuw op een feestelijke manier vieren. Met een professionele vuurwerkshow die toegankelijk is voor alle Arnhemmers. Consumentenvuurwerk veroorzaakt te veel overlast. We willen een nieuwjaarsfeest met een schone lucht, schone straten, een veilige sfeer en dieren zonder angst", beweert hij.

Dit jaar nog niet

Volgens de wethouder heeft het afsteekverbod in de coronajaren bewezen dat 'Arnhemmers heel goed feest kunnen vieren zonder massaal afgestoken consumentenvuurwerk'. Ook zou een meerderheid van de Arnhemmers voor een verbod op consumentenvuurwerk zijn.
In 2022 kunnen Arnhemmers die zelf vuurwerk willen afsteken nog hun lol op. Het verbod geldt pas voor oudejaarsavond 2023. Volgens de gemeente kost het organiseren van zo'n vuurwerkshow tijd en geld, waardoor dat er dit jaar niet inzit. Ook zegt de gemeente rekening te houden met Arnhemse winkels die voor dit jaar al vuurwerk hebben ingekocht. Tot slot zijn er voor de komende jaarwisseling niet genoeg handhavers beschikbaar.
Verder wijst de gemeente op de ongelukken en verwondingen die consumentenvuurwerk kunnen aanrichten. Ook de luchtkwaliteit en de angst bij dieren worden aangevoerd als argumenten. "Een feest zonder gevaar en gezondheidsschade is echt een feest voor alle Arnhemmers", zegt de wethouder. "Ik weet zeker dat heel veel Arnhemmers daar ontzettend blij mee zullen zijn."
Vorig jaar stemde de Arnhemse gemeenteraad nog tegen een verbod op consumentenvuurwerk. De nieuwe coalitie kondigde begin dit jaar desondanks een lokaal verbod aan in het coalitieakkoord. De gemeenteraad moet nog met het plan van het college akkoord gaan.