Achterhoek / Stedendriehoek

Statenleden bekijken Achterhoekse MTB-route op de fiets

De MTB-Route in Varsseveld wordt, heel toepasselijk per fiets, bezocht.
De MTB-Route in Varsseveld wordt, heel toepasselijk per fiets, bezocht. © Omroep Gelderland
HEELWEG - Het lijkt bijna op een schoolreisje. Leden van Provinciale Staten, natuurclubs, mountainbikers en bestuurders stappen al vroeg op de fiets bij de Radstake in Heelweg, bij Varsseveld. Het doel: kijken naar een mountainbikeroute in de Vennebulten, een bos- en heidegebied. Het maakt deel uit van het Gelders Natuur Netwerk.
Via een zandweg fietsen we langs het natuurgebied. We fietsen overigens op gewone oer-Hollandse fietsen zonder elektrische aandrijving en het zijn zeker geen sportieve mountainbikes. We stoppen tijdens de tocht op twee plekken in het gebied.

Recreatie versus natuur

Op de ene locatie mag Patrick Jansen, ontwerper van 130 mountainbikeroutes, uitleggen hoe hij dat doet. Op de andere plek is Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap aan de beurt. Ze kijken allebei totaal anders naar MTB-routes. Het is aan de statenleden om informatie op te halen en te kijken of het onderwerp op de politieke agenda moet.
Nu fietsen ze alleen op dit pad en is er in de rest van het natuurgebied rust
Patrick Jansen, ontwerper van mountainbikeroutes
"Wat je hier ziet, is dat we de route dicht langs de weg hebben gelegd", zegt Patrick Jansen. "Hierdoor zorgen we ervoor dat je in het centrum van dit bos geen mountainbikers meer hebt." De route glooit door het bosperceel en lijkt uitdagend voor de MTB'er. "We zorgen dat de paden niet te breed zijn en houden rekening met de natuur." In het gebied wordt al jaren volop gemountainbiked vertelt Jansen. "Nu fietsen ze alleen op dit pad en is er in de rest van het natuurgebied rust."
Na het verhaal van Jansen, stapt iedereen weer op de fiets het bos in. Iets verderop kruist de MTB-route de wandelroute en hier doet Jaap Dirkmaat zijn verhaal. "Het gaat al slecht met de natuur in Nederland en als ik hier naar kijk dan doet dit echt pijn. Zeker omdat voor deze route helemaal geen vergunning of ontheffing is aangevraagd", vertelt hij. "Dit is in strijd met de wet. Dit bos is geen gebruiksruimte, het is natuur."

Is er een rol voor de provincie?

Na afloop verzamelt iedereen weer bij zalencentrum De Radstake en wordt er verder gepraat. "Ik snap dat fietsen gezond is voor de mens", zegt Annelies Karnegieter van de Bomenstichting Achterhoek. "Maar we stormen hier de natuur binnen."
In heel Gelderland liggen tal van routes voor mountainbikers. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of er natuur moet worden ingeleverd voor recreatie. In de Achterhoek liggen er plannen om honderden kilometers aan mountainbikeroutes aan te leggen.
In de zaal van de Radstake worden meningen uitgewisseld
In de zaal van de Radstake worden meningen uitgewisseld © Omroep Gelderland
"Er zijn heel veel mensen die op de mountainbike zitten en die kunnen we niet ineens wegdenken. We moeten daar iets mee", zegt Jansen. Hij krijgt bijval van Eric-Jan de Haan, voorzitter van de Stichting Achterhoek Toerisme: "De kernwaarde van de Achterhoek is juist die natuur", zegt hij. "Mensen komen hier naartoe voor die natuur. Maar natuurlijk zijn er grenzen aan wat kan."
Het gaat al slecht met de natuur in Nederland en als ik hier naar kijk dan doet dit echt pijn
Jaap Dirkmaat, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
De leden van Provinciale Staten zijn vooral nieuwsgierig naar de rol van de provincie en het proces dat voorafgaat aan de aanleg van de route. "Toetsen wij dat?" vraagt Charlotte de Roo van GroenLinks. Ecoloog Reinoud Raaijmaker die bij de provincie werkt legt uit dat dat niet altijd het geval is. "Als het past binnen het bestemmingsplan, dan komt het niet bij ons", aldus Raaijmaker.
Daisy Vliegenthart van de CDA-fractie vraagt wie er allemaal in het proces wordt meegenomen. "Wij praten met landeigenaren, want die moeten toestemming geven", legt Jansen uit. "Soms praten we met bijvoorbeeld een vogelclub of een andere natuurorganisatie." Vliegenthart vraagt verder: "Dat 'soms' triggert me, waar is dat van afhankelijk en waarom praat je daar niet altijd mee?" "In Twente liggen inmiddels protocollen, die worden ook op de Veluwe ingevoerd en misschien moet dat in heel Gelderland", zegt Jansen.