Achterhoek

Door een foutje heeft deze gemeente miljoenen euro's minder te besteden

Wethouder Henk Bulten en de begrotingen
Wethouder Henk Bulten en de begrotingen © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Een komma in plaats van een punt. Doordat een ambtenaar een verkeerd leesteken plaatste, heeft de gemeente Doetinchem miljoenen euro's minder te besteden dan aanvankelijk in de begroting voor 2023 was meegenomen.
“Uiteraard zijn we geschrokken van deze invoerfout en hebben we meteen de raad geïnformeerd”, zegt Henk Bulten, de Doetinchemse wethouder van Financiën. “De fout kwam naar voren toen we de Rijksbijdrage nogmaals doorrekenden."
Bulten legt uit dat er bij het invoeren van een waarde een komma in plaats van een punt is gebruikt. "Hierdoor is in de berekening uitgegaan van een te grote groei van het aantal jongeren onder de achttien, met als gevolg dat de algemene uitkering uit het gemeentefonds te hoog is berekend.”

Plannen worden bijgeschaafd

Deze blunder leidt ertoe dat de gemeente dit jaar 4,8 miljoen euro minder van het Rijk krijgt, oplopend naar ongeveer elf miljoen euro in 2026. Doordat de gemeente zich rijker heeft gerekend dan ze daadwerkelijk is, moeten er plannen worden bijgeschaafd.
Inwoners merken volgens de gemeente weinig van de aangepaste begroting. Zo blijven alle maatregelen overeind die deze week zijn genomen om de groeiende groep armen te helpen, evenals de eenmalige honderd euro korting op de gemeentelijke belastingen over 2023.

Naar beneden bijstellen

De aanpassingen die wel worden doorgevoerd, gaan om toekomstige investeringen zoals bijvoorbeeld het investeringsfonds waarvoor 25 miljoen euro gereserveerd was. “Deze moeten we naar beneden toe bijstellen, dit wordt nu een fonds van vijftien miljoen euro. Andere investeringen, zoals een reserveringsfonds van vijftig miljoen voor onderwijshuisvesting, worden met één jaar opgeschoven”, aldus de wethouder.
De gecorrigeerde begroting is inmiddels bij de raad voorgelegd.