Gelderland

Wanneer en hoe krijg ik mijn 380 euro energiecompensatie?

Een dekentje, kaarsen en warme sokken om de hoge energiekosten te drukken.
Een dekentje, kaarsen en warme sokken om de hoge energiekosten te drukken. © ANP
ARNHEM - De 380 euro energiecompensatie is in aantocht. We krijgen in november en december 190 euro terug voor de torenhoge rekening voor gas en elektriciteit. Energiemaatschappijen die ons compenseren zijn nog niet duidelijk naar klanten over hoe en wat. Dat is niet zo gek, zegt Paul van Selms van United Consumers. "De overheid heeft dit op het laatste moment besloten."
De energiecompensatie kan als volgt: jouw leverancier verrekent het maandbedrag met je nota of stort het geld op jouw rekening. Eneco, met 2,5 miljoen klanten de grootste energieleverancier in ons land na Essent, is er nog niet uit. "We leggen er de laatste hand aan", zegt een woordvoerder. "Het gaat er vooral om dat we niet vergeten waarom we dit doen, namelijk de ergste nood te lenigen."
Klanten van Engie (600.000 klanten) die maandelijks minder dan 190 euro kwijt zijn aan 'gas en licht' krijgen gewoon twee keer 190 euro gecompenseerd, meldt een woordvoerster. En energiemaatschappij Vattenfall (2 miljoen klanten) schrijft: "Wij keren deze bedragen aan je uit."
De communicatie is ronduit slecht en dat komt door de overheid
Paul van Selms, United Consumers
Dat huishoudens nog niet weten hoe ze het geld krijgen is niet de schuld van de energieleveranciers, vindt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. "De communicatie over de prijscompensatie is ronduit slecht en dat komt door de overheid. De politiek heeft er op het laatste moment afspraken over gemaakt."
Hoe dan ook, huishoudens krijgen in november en december 190 euro terug, in totaal dus 380 euro. Van Selms: "Je hoeft je niet ongerust te maken, het geld is ons beloofd. Als je in januari nog niets hebt, dan moet je contact opnemen met je energiebedrijf."

'Neem je verantwoordelijkheid'

Het bedrag op je rekening gestort krijgen legt een verantwoordelijkheid bij de consument, gaat hij verder. "Daar moet de consument van doordrongen zijn, maar er zullen altijd mensen zijn die van die 380 euro dingen kopen die ze misschien niet nodig hebben en het geld dus verkeerd besteden. Terwijl energie een eerste levensbehoefte is, niemand wil in de kou zitten."
We krijgen vanwege de torenhoge energieprijzen in november en december in totaal 380 euro terug.
We krijgen vanwege de torenhoge energieprijzen in november en december in totaal 380 euro terug. © ANP
Er zijn ook huishoudens die ongeacht de compensatie er warmpjes bij zitten. Op sociale media roepen verscheidene mensen op het bedrag te doneren aan mensen in nood of aan de voedselbank, als je de compensatie van totaal 380 euro kunt missen. "Weggeven is uiteraard heel nobel", reageert Van Selms van United Consumers. "Maar ik vraag me af hoeveel mensen dit ook daadwerkelijk doen. Zolang een maatregel je niet raakt in jouw portemonnee, kan ik me voorstellen dat mensen dit doen. Anders niet."
Zie ook: