Noord-Veluwe

Boete van 5000 euro voor Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom

Boete van 5000 euro voor Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom
Boete van 5000 euro voor Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom
ARNHEM - Programmamaker Alberto Stegeman moet een boete van 5000 euro betalen, omdat hij in 2018 een nepbom plaatste op een militair terrein in 't Harde. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten. De boete is hoger dan de 2000 euro die de rechtbank oplegde.
Stegeman ging in beroep tegen de veroordeling door de rechtbank, omdat hij vindt dat het plaatsen van een nepbom valt onder journalistieke onderzoeksmethoden. Maar dat is het hof niet met hem eens.
Het hof vindt dat Stegeman duidelijk de grens van het toelaatbare is gepasseerd en bovendien nog schade heeft veroorzaakt, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest komen om de nepbom te onderzoeken. Ook de angst die hij heeft veroorzaakt telt het hof mee.

‘Bassie-en-Adriaan-achtige’ nepbom

Stegeman, die spreekt van een 'Bassie-en-Adriaan-achtige' nepbom, liep in 2018 verkleed het kazerneterrein op voor zijn programma Undercover in Nederland. Hij liet daar een koffer achter met daarin stukken draad, hompen klei, een mobiele telefoon en schroeven. De bom zag er zo echt uit, volgens het hof, dat de beveiliging van de kazerne in verwarring werd gebracht.
Stegeman heeft gezegd dat het niet zijn bedoeling was om mensen te bedreigen, maar volgens het hof wilde hij mensen wel doen geloven dat het om een echte bom ging. Dat Stegeman zo wilde aantonen dat de beveiliging van militaire terreinen niet deugt, had hij op een andere manier moeten doen, aldus het hof. Het middel was veel te zwaar gezien de gevolgen.

'Niet naar Hoge Raad'

Stegeman moet 4750 euro betalen omdat er wat kosten van de opgelegde boete worden afgetrokken. De programmamaker denkt niet dat hij naar de Hoge Raad stapt, maar weet dat nog niet zeker, zei hij woensdag.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet na de uitspraak van de rechtbank in maart 2020 weten teleurgesteld te zijn in het vonnis. "Het is een heftige uitspraak. Stegeman is een integer journalist. Hij doet het om misstanden aan de kaak te stellen en nooit om onnodige schade te veroorzaken. We vinden dit een verkeerd signaal."