Achterhoek

Doetinchem gaat groeiende groep inwoners met financiële problemen ondersteunen

Gemeente Doetinchem komt met extra financiële hulp
Gemeente Doetinchem komt met extra financiële hulp © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Naast de inwoners met een minimuminkomen, kunnen ook steeds meer werkende mensen met een middeninkomen dit najaar hun vaste lasten niet meer betalen. Daarom komt de gemeente Doetinchem met aanvullende maatregelen om ook deze nieuwe groep te kunnen ondersteunen.
Om meer mensen te kunnen helpen, verruimt de gemeente onder andere de normen voor het Meedoenarrangement. Deze regeling bestaat al een aantal jaar, maar was alleen toegespitst op sport en cultuur. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum mochten hier aanspraak op doen, en kregen punten die ze konden inruilen voor sport of cultuurlessen.
Aan deze regeling wordt nu een boodschappenpas toegevoegd, waarmee mensen in november en december boodschappen kunnen doen. Daarbij wordt de norm voor het arrangement opgehoogd naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum.

Directe pijn verzachten

Met deze verruiming hoopt Doetinchem niet alleen de directe pijn van de stijgende prijzen in de supermarkt te verzachten, maar ook de toestroom tot het Meedoenarrangement te vergroten. Hierdoor hoopt de gemeente ook de nieuwe groep in beeld te krijgen die ze op dit moment nog niet op de radar heeft.
Op de boodschappenpas komt een vrij te besteden bedrag te staan, afgestemd op gezinsgrootte en behoefte: “zie het als een soort tegoedkaart”, voegt Jorik Huizinga, wethouder Bestaanszekerheid, eraan toe.
Bij welke supermarkten je de pas kunt gebruiken, is nog niet bekend: “We zijn nog met de supermarkten in gesprek. We hopen dat zij ook een duit in het zakje willen doen, waardoor we het bedrag kunnen verhogen.”

Tegemoetkomen in de energierekening

Voor de groep die het financieel lastig heeft, maar te veel verdient voor het Meedoenarrangement, breidt de gemeente de toegang tot het ontvangen van Bijzondere Bijstand uit: “Dit maakt het mogelijk inwoners met een hoger inkomen tegemoet te komen in de energierekening, want hen lukt het soms ook niet om de energierekening te betalen”, aldus de gemeente. Deze regeling zal gelden van november 2022 tot juni 2023.
Het invoeren van deze nieuwe maatregelen brengt direct uitdagingen met zich mee voor de gemeente: “Van de lage inkomens hebben we veel mensen al in beeld. Maar dat geldt niet voor de mensen die pas recent in de problemen zijn gekomen. Daarom zetten we vol in op het bereiken van deze groep inwoners. Daarbij wordt een campagne uitgevoerd om de taboe op armoede en schulden te doorbreken.”
Jorik Huizinga, wethouder bestaanszekerheid, is tevreden over het pakket dat ze namens de gemeente kunnen aanbieden: “Inwoners die met financiële problemen te maken krijgen, moeten kunnen rekenen op steun. We zien dit jaar bijvoorbeeld al een toename van 20 procent in de schuldhulpverlening. Gelukkig neemt het Rijk zijn verantwoordelijkheid met bijvoorbeeld het energieplafond en de verhoging van het minimumloon. Als gemeente willen wij inwoners graag nog verder ondersteunen. Daarom ben ik blij dat we een stevig pakket aan maatregelen hebben kunnen samenstellen."