Liemers / Arnhem en omstreken

Buurt rouwt om verongelukte motorcoureur: 'Deze wedstrijd heeft hij verloren'

Buurvrouw Gerrie.
Buurvrouw Gerrie. © Arjan Hoefakker/RTV Connect
LATHUM - De buurt waar de verongelukte motorcoureur Victor Steeman (22) uit Lathum woonde, is geschokt en in diepe rouw. Vader miste de race van het fatale ongeval om thuis voor zijn vrouw te zorgen die een gebroken been heeft, weet directe buurvrouw Gerrie. Inmiddels zou hij wel naar Portugal zijn vertrokken en zit moeder 'intens verdrietig en héél alleen' thuis. "Met een gebroken been en een gebroken hart."
De vlag in de straat waar Victor met zijn ouders woonde, hangt sinds woensdagochtend vroeg halfstok, toont Gerrie. "Zo leeft dat in een dorp. Het is het gesprek van de dag." Na zijn zware crash van afgelopen zaterdag was er nog de hoop dat Victor het zou redden, vertelt de buurvrouw geëmotioneerd. "Maar deze wedstrijd heeft hij verloren."
Motorcoureur Victor Steeman (22) uit Lathum is enkele dagen na zijn crash in Portugal overleden. De motorsporter lag in kritieke toestand in het ziekenhuis in Faro. Hij crashte op het circuit van Portimão, waar de laatste twee races van het seizoen werden gereden. Steeman had dit seizoen vier zeges te pakken en streed met de Spaanse Álvaro Díaz om het kampioenschap.
Gerrie heeft zelf een kleinzoon rond dezelfde leeftijd als Victor. Ze kan zich nog herinneren dat Victor werd geboren. Het was een hele rustige, vriendelijke jongen, ervaarde ze. "Geen blabla." Hij was altijd aan het sleutelen aan zijn motor. Zijn 'grote passie'.
Voor die ouders komt nu een hele zware tijd
De crash zelf zag de buurvrouw niet en dat zou ze ook niet willen. "Dat beeld blijft je volgens mij altijd bij." Gerrie vermoedt dat de ouders van Victor wel naar de race hebben gekeken. Dat deden ze volgens haar namelijk wel vaker.
De vlag halfstok in de straat waar Victor met zijn ouders woonde.
De vlag halfstok in de straat waar Victor met zijn ouders woonde. © Ana Limonova/RTV Connect.
De moeder van Victor sprak Gerrie nog niet na zijn overlijden. "Maar ik denk dat die intens verdrietig is. Ze is nu natuurlijk wel héél alleen." Zij wordt wel goed opgevangen door buren, weet Gerrie. "Voor die ouders komt nu een hele zware tijd. Heel zwaar."
Victor is gecrasht en er is iemand overheen gereden, zo heeft overbuurman Willem begrepen. Tijdens het wandelen met de hond kwam hij de ouders van de motorcoureur, die ook een hond bezitten, regelmatig tegen. "Triest. Vreselijk voor de familie en bekenden." Ook de buurt is volgens hem 'van slag'.

'Vader en vriend meteen vertrokken'

Het hele dorp leefde mee sinds de crash, vertelt overbuurvrouw Siska. "We volgden hoe het met hem ging en of het beter ging." Vannacht kwam dan het bericht dat hij het 'toch niet had gered'. "Veel te jong."
Meteen na het ongeluk kwam de vriend van Victor die kant op en is samen met zijn vader naar Portugal vertrokken, weet Siska.
Bekijk hier hoe de buurt meeleeft met het overlijden van Victor (door Arjan Hoefakker van RTV Connect):