Achterhoek / Arnhem en omstreken

Is boodschappen doen over de grens wel écht goedkoper?

Is boodschappen doen in Duitsland nu echt goedkoper?
Is boodschappen doen in Duitsland nu echt goedkoper? © ANP
ISSELBURG - Voor veel Gelderlanders is een boodschappenronde over de grens een vaste gewoonte. Boodschappen in Duitsland zijn veel goedkoper, zeggen zij. Met de hoge prijzen tegenwoordig klinkt het interessant, maar ben je voor je dagelijkse boodschappen wel echt goedkoper uit over de grens? We zochten het uit.
We stuurden onze verslaggever Jan Sommerdijk naar een keten met een filiaal in Doetinchem. Maar ook met een vestiging in het Duitse Isselburg, dicht bij Dinxperlo. Op zijn boodschappenlijstje stond: een krop sla, een pak aardappelschijfjes, een tros bananen, een pak melk, brood en een doosje eieren.
Kijk hier naar de video waarin we de proef op de soms nemen:
Boodschappen over de grens goedkoper? Onze proef zegt anders

Wat is wel goedkoper in Duitsland?

"Wees kieskeurig wat je koopt", zegt retaildeskundige Cor Molenaar. Je moet in Duitsland houdbare producten kopen, weet hij. "Als je bijvoorbeeld naar drogisterijartikelen kijkt, die worden hier afgerekend tegen het hoge tarief, 21 procent en in Duitsland tegen het lage tarief, 7 procent".
"Wij zijn heel goed in versproducten, in groene en fruit. Wij zijn een land die dat zelf produceert. Daardoor zijn we goedkoper dan Duitsland, omdat ze daar moeten importeren", aldus Molenaar.
Toch zijn er nog wel andere voordelen over de grens: "Duitsland heffen ze minder belasting. Het is een hele concurrerende markt. Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".