Rivierengebied / Noord-Veluwe

Caviavoer en kattengrit een stuk duurder, dierenvrienden betalen zich blauw

Cavia's hebben steeds duurder voer.
Cavia's hebben steeds duurder voer. © Pexels - Pixabay
KERKDRIEL - Deze week werd duidelijk dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om voor hun huisdier te zorgen. Maar merken dierenliefhebbers die stijgende prijzen ook? Omroep Gelderland deed een rondvraag bij meerdere dierenvrienden. "Ik werk acht dagen in de week om alle monden te voeden", is een van de reacties.
Thieu Pompen uit Kerkdriel is een echte dierenvriend. Hij is docent dierhouderij, werkt in een dierentuin en in een dierspeciaalzaak. Hij is eigenaar van een groot aantal cavia's, chinchilla's, gerbils, reptielen, aquaria, stokstaartjes, pony's, schapen, ezels en kippen. Ook fokt hij hamsters en muizen. Wat merkt hij van de stijgende prijzen?

Caviavoer is duurder

"Het voer is veel duurder", legt Thieu uit. "Ik probeer andere soorten voer om toch te besparen. Een zak caviavoer is bijvoorbeeld anderhalf keer zo duur geworden. En daar zit 21 procent belasting bij, omdat de cavia een hobbydier is. Veevoer is goedkoper."
Niet alleen het caviavoer is duurder. "Ook het hooi is verdubbeld in prijs. En mijn reptielen hebben warmtelampen. Die stroom kost ook geld. Ik werk nu dan ook 'acht dagen in de week' om alle monden te voeden."
"Ik red het nog wel", vervolgt Thieu. "Maar ik heb wel afstand gedaan van wat cavia's. Daarnaast heb ik sommige grote dieren bij familie in de wei staan, dat scheelt ook. Daarnaast verkoop ik ook wel eens jonge dieren die gefokt zijn. Maar al met al kom ik nog niet zo in de problemen als mensen die wel dieren weg doen."

'Dierenarts veel duurder'

Marjolijn Hoogland van Wildopvang 'Onder de Regenboog' in Eck en Wiel merkt ook dat het zwaarder is. Momenteel hebben ze daar onder meer egels, sperwers, kraaien en houtduiven opgevangen. "Eind vorig jaar stegen de prijzen al", zegt ze. "Sinds de oorlog in Oekraïne is de graanprijs ook flink gestegen", legt Hoogland uit. "Dus het voedsel wordt duurder. Ook de stroomprijzen stijgen. En dat merk je wel als we vogels onder de warmtelampen hebben en egels in de couveuse liggen. De dierenarts en de medicatie zijn ook veel duurder geworden."
"De donateurs geven wel. Maar we zijn ook blij dat veel dieren mondjesmaat weer terug de natuur in kunnen. Zo zetten we vanmiddag een haas uit. We letten goed op de kosten. Daarnaast bouwen ook een beetje af in capaciteit. Al komt dat vooral door een vrijwilligerstekort."

'Kattengrit duurder'

Maar hoe gaat het met de huisdieren in de asiels? "Ook wij hebben het lastig", zegt Hannah Thalen, beheerder van Dierenopvangcentrum De Ark in Harderwijk. "Zo hebben wij kattengrit van geperst houtvezelkorrel, maar dat is nu veel duurder. Het komt van resthout in de Duitse industrie. Dat gaat nu allemaal de kachels in. Er is bijna niet aan te komen."
Thalen kan niet veel bezuinigen. "Veel dieren hebben een verblijf waar ze zowel naar buiten als naar binnen kunnen. Er staat dus altijd wel iets open en dat maakt het verwarmen sowieso lastig."
We hebben donateurs en de vrijwilligers nodig
De Ark is afhankelijk van donaties. "We zijn geen onderdeel van de dierenbescherming, dus die giften komen hier al niet. Grote investeringen als zonnepanelen kunnen we vooral doen als mensen ons in hun testament op nemen. Het is natuurlijk fantastisch als mensen dat willen, maar we hopen ook dat ze een lang en gelukkig leven leiden. Dat geld is dan na een paar jaar beschikbaar en niet meteen."
"Daarom hebben we laatst een open dag gehouden, ook al is dat een beetje stressvol voor de dieren. Maar we hebben donateurs en de vrijwilligers nodig. Toch redden we het nu al met al nog wel."
En merken ze bij het asiel dat mensen hun geliefde huisdier niet meer kunnen onderhouden? "We horen niet vaak waarom mensen een dier brengen. Al hebben we nu een hondje waarvan we weten dat zijn baasje, een oudere dame, de zorg niet meer kan betalen", besluit Hannah.