Rivierengebied

Kunnen bewoners de dijkverbetering tussen Tiel en Waardenburg nog stilleggen?

Louis de Jel en Jacqueline Maris op de dijk bij Heesselt
Louis de Jel en Jacqueline Maris op de dijk bij Heesselt © Omroep Gelderland
HEESSELT - Een bewonersgroep uit Varik en Heesselt gaat vrijdag naar de Raad van State in Den Haag. Ze zeggen dat hun alternatieve plan voor de dijkverbetering tussen Tiel en Waardenburg niet serieus is bekeken en dat dit gevolgen moet krijgen. Maar de dijkverbetering staat al wel op het punt van beginnen.
Louis de Jel uit Varik ziet even buiten zijn dorp dat er al fruitbomen zijn verdwenen langs de dijk. ‘Waarschijnlijk al omdat de dijk hier een stuk breder gaat worden’, zegt hij. Even verderop bij Heesselt liggen er bij een oud huisje langs de dijk al de nodige dakpannen naast het pand. Hier begint de sloop binnenkort.
Buurtbewoners zoals Louis de Jel en Jacqueline Maris hadden gehoopt dat het huisje behouden had kunnen blijven. ‘Het is zo’n schattig huisje’, zegt Jacqueline. Het huis had volgens deze bewoners behouden kunnen blijven als hun plan serieus was doorgerekend, maar de heeft het Waterschap Rivierenland niet gedaan. Ook veel bomen moeten er aan geloven zeggen de bewoners.

Smalle dijk kan, maar dan met damwand

Het plan van de bewoners wordt op sommige delen van de dijk wel toegepast. Dat gebeurt daar waar er bijvoorbeeld veel huizen vlak langs de dijk staan. Daar wordt de dijk iets verhoogd, maar wordt er ook een damwand geplaatst. Op die manier hoeft de dijk niet extreem veel breder gemaakt te worden.
Voorbeeld van een damwand in de dijk
Voorbeeld van een damwand in de dijk © Omroep Gelderland
‘Mogelijk is deze oplossing duurder om overal toe te passen’, geeft Louis toe. Toch zijn er ook grote voordelen te bedenken. De dijk zou robuuster worden volgens de bewoners. Ze krijgen daarbij steun van oud hoogleraar funderingstechniek en grondmechanica, die een brief naar de Raad van State heeft geschreven.
Het idee is dat een dijk met een damwand het langer volhoudt en dat mocht er bij hoogwater buitendijks toch grond wegspoelen de damwand als buffer altijd overeind blijft. Dat zou de dijk langduriger veilig houden. Dat bewoners hopen dat de Raad van State de werkzaamheden stil zal leggen en dat hun plan eerst serieus onderzocht gaat worden. Louis vreest wel dat het te laat is, maar dan misschien weer niet voor toekomstige dijkversterkingen.
Het Waterschap Rivierenland wacht nog met reageren, omdat de zaak nu nog onder de rechter is.
Bekijk hier de reportage:
Omwonenden zijn niet blij met de dijkverbetering tussen Tiel en Waardenburg