Gelderse Vallei

Agractie-voorman na boerenontbijt: 'We zien wel goede intenties'

Bart Kemp.
Bart Kemp. © ANP
DEN HAAG - De boeren hebben nog steeds geen vertrouwen in het kabinet, maar zien wel dat er intenties in positieve zin zijn uitgesproken. Dat zei de Edese voorman Bart Kemp van Agractie na een overleg woensdagochtend in het Catshuis.
Negen boerenorganisaties, waaronder ook LTO Nederland en Farmers Defence Force, spraken een kleine drie uur met met premier Rutte en de ministers Van der Wal (stikstof) en Adema (landbouw). Het gesprek ging over het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vrijdag geeft het kabinet daar een officiële reactie op en wordt duidelijk hoe het stikstofbeleid eruit komt te zien.

'Jarenlang niet functioneren'

"We hebben scherp neergezet dat het kabinet en de ministers al jarenlang niet functioneren. Het vertrouwen is er niet. Wij willen weten hoe de bewindslieden daar verandering in denken te brengen", benadrukt Kemp. "Dat ze werkelijk iets doen met de plannen uit de sector."
Het gaat erom dat er geen eenzijdige plannen meer komen die over de schutting worden gegooid
"De plannen zijn er, zeggen ze, maar het vertrouwen van de boeren in het kabinet is er niet. Er zijn wel positieve intenties uitgesproken, maar het gaat om daden. Daarom wachten we vrijdag af. Het gaat erom dat er geen eenzijdige plannen meer komen die over de schutting worden gegooid. De menselijke maat moet veel meer gaan meetellen."

'Bal ligt bij kabinet'

"We hebben onze zorg geadresseerd dat we geen vertrouwen hebben. De bal ligt nu bij het kabinet om verdere stappen te zetten en een basis te leggen voor vertrouwen. Dat is in elk geval niet verslechterd", besluit Kemp.
Minister Christianne van der Wal uit Hierden benadrukte uitdrukkelijk dat het ontbijt niet als charmeoffensief richting de boeren was bedoeld, en dat er in aanloop naar vrijdag ook met andere sectoren wordt gesproken, waaronder natuurorganisaties. Het was vooral de bedoeling om te luisteren naar wat de boeren vinden van de 'denklijnen van Remkes'. "Dat nemen we mee", zei ze tegen de NOS.
Het kabinet moet zorgen dat 500 tot 600 bedrijven (vooral grote veehouderijen) in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar stoppen, is een van de adviezen van Remkes. Ook wil hij een ruimhartiger regeling voor vrijwillige uitkoop. Hij blijft wil 2030 hanteren als deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot.