Stedendriehoek

Krasse knarren zetten coronaprikken uit liefde voor het vak

Bart Schudel
Bart Schudel © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Bart Schudel uit Apeldoorn is weer eens vroeg uit de veren. Hij werkt namelijk mee aan een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Eigenlijk is hij al vier jaar met pensioen, maar dat weerhoudt hem er niet van om ook nu weer de handen uit de mouwen te steken.
"Het is ontzettend leuk om nog te doen, je bent onder de mensen en helpt om de klus te klaren. En ik acht mezelf nog bekwaam", lacht hij. En dus is Schudel sinds maart vorig jaar parttime als arts aan het werk bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, bij vaccinatiecentra.
Jessica van den Bergh, woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland, zegt maar wat blij te zijn met de hulp van al die pensionado's. "Ja, er is een groot aantal gepensioneerden dat meehelpt tijdens het vaccineren. Hoeveel precies weet ik niet want ze worden ingehuurd via een uitzendbureau", vertelt ze.
Wat voor mensen dat zijn? "Het zijn gepensioneerden die dit doen uit pure liefde voor het vak. We hebben ze hard nodig want op iedere locatie moet een arts zijn voor het voeren van gesprekken en als achtervang". Op dit moment zijn er in Noord- en Oost-Gelderland vijf prikplekken open.

Oud-huisarts springt bij

De gepensioneerden hebben verschillende taken. Zo ook Bart Schudel. Hij is als oud-huisarts de medisch eindverantwoordelijke op locatie. Wanneer mensen voor een prik komen en ze hebben op de vragenlijst vooraf een vraag met ja beantwoord, dan gaat hij met ze in gesprek over eventuele medische zaken waarmee rekening moet worden gehouden.
"Je kletst met de mensen en haalt wat onzekerheden weg en legt uit hoe alles werkt. De mensen zijn daar blij mee. En voor mij is dit werk misschien wel goed om ook even af te bouwen. Ik was fulltime huisarts en op deze manier bouw ik wat af. Of ik niet liever thuis had gezeten? Nee, ik heb genoeg hobby's. Maar zo'n intermezzo hier is leuk", zegt de Apeldoorner.
In alle drie de Gelderse GGD-regio's springen gepensioneerden bij. Bij Gelderland-Zuid gaat het om zo'n zestig mensen, onder wie 32 prikkers en vier verpleegkundigen. GGD Gelderland-Midden maakt ook gebruik van ouderen en zegt goed op schema te liggen.

Waardering

En het werk van de GGD-medewerkers en de gepensioneerden wordt goed gewaardeerd, zegt Schudel. "Je krijgt echt uiteenlopende reacties en de waardering is leuk. Er stonden vanmorgen ook twee grote stukken cake klaar, gebracht door iemand die geprikt was. Dat doet ontzettend goed. Het is vreselijk leuk als je dat tegenkomt. We hebben toch allemaal een ego en dat streelt je dan toch een beetje."