Gelderse Vallei

Opnieuw is de universiteit in Wageningen de beste van Nederland

Opnieuw is de universiteit in Wageningen de beste van Nederland
Opnieuw is de universiteit in Wageningen de beste van Nederland © ANP
WAGENINGEN - De universiteit van Wageningen (WUR) is voor het vierde jaar op rij de hoogst geklasseerde universiteit van Nederland. Wel zakte de WUR van de 53e naar de 59e plaats op de wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education.
"Het is fantastisch, een hele eer", reageert woordvoerder Vincent Koperdraat van de WUR. "Rankings zijn er onder meer om studiekiezers wegwijs te maken in hun keuze voor een universiteit. Als het waarde heeft voor hen, heeft het waarde voor ons."

1799 universiteiten

De ranglijst van Times Higher Education is een van de belangrijkste internationale lijsten voor het beoordelen van prestaties van universiteiten. Voor de nieuwste lijst zijn 1799 verschillende universiteiten in 104 landen en gebieden beoordeeld op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.
"Dat wij de beste van Nederland zijn, gebruiken we natuurlijk in onze marketing, maar wij hebben geen groeidoelstelling. Bij ons gaat het om kwaliteit", benadrukt Koperdraat.
Dat de WUR is gezakt op de wereldranglijst, kan volgens hem meerdere oorzaken hebben. "Er staan nu 130 universiteiten extra in de lijst. Bovendien kan het zijn dat wij wat minder citaties (bronvermeldingen in een wetenschappelijk onderzoek, red.) hebben, terwijl andere universiteiten die juist meer hebben. En dat telt zwaar."