Gelderse Vallei

Meer slachtoffers van misstanden in jeugddorp De Glind melden zich

Straat in De Glind
Straat in De Glind © Omroep Gelderland
DE GLIND - Na de uitzending over Jeugddorp De Glind zijn bij Omroep Gelderland tientallen nieuwe slachtofferverhalen binnengekomen over lichamelijke en geestelijke mishandeling, van de jaren zeventig tot zeer recent. Ook meldden zich opnieuw slachtoffers van seksueel misbruik. Drie van hen woonden zelfs in hetzelfde gezin. Ze overwegen juridische stappen.
Vorige week meldde Omroep Gelderland dat tientallen minderjarige pleegkinderen in Jeugddorp De Glind fysieke of geestelijke mishandeling meemaakten. Sommigen werden seksueel misbruikt.
Gezinsouders die over de schreef gingen werden verplaatst of op non-actief gezet. Aangifte werd zelden gedaan door de directie van het Jeugddorp. Ook niet bij misbruik. Zo konden vermeende daders jarenlang actief blijven in de jeugd- en pleegzorg.
Vandaag is de tweede uitzending van het tweeluik over De Glind, in het programma In het vizier van de Jager. Kijk hier de hele uitzending.

Aan de haren de trap afgesleept

Na de eerste uitzending kwamen veel nieuwe klachten binnen. Omroep Gelderland sprak in totaal met zo'n 60 oud-pleegkinderen. Tenminste 38 zeggen lichamelijk- of geestelijk te zijn mishandeld in een gezins- of groepshuis in De Glind.
Ze werden door een gezinsouder 'in elkaar geslagen', 'aan de haren de trap afgesleept', of 'tegen de muur gedrukt en in de buik gestompt'. Anderen zijn gekleineerd of vernederd voor de hele groep, achtergesteld of uitgesloten. Over de meeste gezinshuizen waarover klachten binnenkwamen, zijn inmiddels meerdere verhalen bekend.
De meeste signalen gaan over de jaren negentig. Maar ook recente meldingen van na 2000 zijn bij ons bekend. Die worden nog onderzocht.

Meerdere kinderen misbruikt in één gezin

In totaal twaalf oud-pleegkinderen zeggen seksueel te zijn misbruikt. Drie van hen blijken in hetzelfde huis te hebben gewoond. Alledrie vertelden los van elkaar te zijn misbruikt door pleegvader W., die nu nog werkt als gezinstherapeut.
De oud-pleegkinderen kenden elkaars verhaal niet, waardoor ze jarenlang dachten dat ze alleen stonden. Nu overwegen ze om samen juridische stappen te zetten. Later vandaag volgt hun verhaal.

Onderste steen boven

Nadat vorige week de misstanden in De Glind aan het licht kwamen, zijn er Kamervragen gesteld. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat de onderste steen boven komt.
Zorgorganisatie Pluryn besloot alleen schriftelijk te reageren. Bijzonder is dat na de uitzending, bestuurder Henk Jonker van stichting Jeugddorp De Glind naar voren trad en toch voor camera wilde verschijnen. Hij biedt vandaag excuses aan. Ook reageert hij op de vraag waarom er nooit aangifte werd gedaan.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten dat zij de journalistieke verhalen gebruiken als 'informatiebron' om risico's in te schatten. Ze houden bij Pluryn een vinger aan de pols over hoeveel meldingen er naar aanleiding van het tweeluik binnenkomen. Pluryn opende een speciaal telefoonnummer en mailadres waar slachtoffers van De Glind zich kunnen melden.

Wederhoor

Wij hebben pleegvader W. gesproken en gevraagd om een reactie. Hij wordt inmiddels door drie oud-pleegkinderen beschuldigd van seksueel misbruik en door in totaal vijf oud-pleegkinderen van fysieke mishandeling. Daarop laat hij weten dat hij niet inhoudelijk wil reageren.

Reactie zorgaanbieder Pluryn

In een reactie op de vermeende misstanden zegt Pluryn, zorgaanbieder in De Glind, niet te weten wat zich heeft afgespeeld in de jaren negentig. "In de archieven van voorgaande organisaties vonden wij niets over misstanden in de jaren negentig. Een interne audit in 2019 gaf geen aanleiding tot verder onderzoek. Uiteraard zegt dit niets over wat er in het verleden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden."
We hebben geluisterd, maar de afgesproken acties nog onvoldoende opgepakt
Pluryn, zorgaanbieder in De Glind
Pluryn zegt het te 'betreuren dat enkele oud-cliënten zich niet gehoord voelen'. De organisatie wil niet ingaan op individuele zaken. Wel geeft Pluryn toe dat klachten in het verleden niet altijd goed zijn afgehandeld. Zo kwamen drie oud-cliënten in 2019 op het hoofdkantoor namens meerdere vermeende slachtoffers. Met die verhalen is te weinig gedaan. "We hebben geluisterd, maar de afgesproken acties nog onvoldoende opgepakt."
Pluryn wijst erop dat er over de jaren veel is veranderd in de gezinshuiszorg: gezinsouders gaan tegenwoordig door een strenge selectieprocedure, en één van beide gezinsouders moet een diploma hebben. Ook wordt de zedenpolitie bij signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag al in een vroeg stadium betrokken.
Vandaag verschijnen meerdere verhalen over jeugddorp De Glind op de website van Omroep Gelderland. Ook is een speciale aflevering te zien van In het Vizier van de Jager. Wil jij je verhaal doen? Mail dan naar inhetvizier@gld.nl
Lees meer over Dossier "De Glind":