Stedendriehoek

Hier gaan ze de strijd aan met cybercrime: 'Welkom2020 kan echt niet meer'

Onderzoeker Bruno Verweijen hoopt dat organisaties samenwerken in strijd tegen cybercrime.
Onderzoeker Bruno Verweijen hoopt dat organisaties samenwerken in strijd tegen cybercrime. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Van WhatsApp-fraude tot hackers die complete bedrijven platleggen. Cybercriminaliteit is een steeds groter wordende dreiging. Hoe kunnen we ons daartegen weren? Om antwoord te vinden op die vraag worden krachten gebundeld in Apeldoorn, in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. “Dit moet uit het schaamtehoekje.”
Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) moet dé nationale hotspot worden voor kennis en kunde over onze digitale veiligheid. Opleiders als Saxion, de Politieacademie en Universiteit Twente werken samen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, de Landmacht en het Kadaster.
Volgens recent onderzoek geven Nederlanders hun gevoel van digitale veiligheid nu nog een 7. Dat is veel te hoog volgens directeur Cybersecurity en Statelijke dreigingen Hester Somsen, die het CVD maandagavond officieel opende: “Ik zou eerder een 3 geven dan een 7, want je moet zo goed opletten.”
“Al je apparaten in huis kunnen met elkaar verbonden zijn”, vervolgt ze. “Denk aan een slimme thermostaat, de computer die aanstaat, of een wasmachine met wifi-verbinding. Als die verbonden zijn, kunnen ze soms misbruikt worden. Daar zouden mensen zich meer van bewust moeten zijn.”

Gijzelsoftware

Ook organisaties hebben in toenemende mate te dealen met cybercrime. Ze worden gehackt of zijn slachtoffer van gijzelsoftware. Overheidsinstanties als de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), de gemeente Lochem en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) kregen hiermee te maken.
Wat moeten we doen om onze digitale veiligheid beter te beschermen? Dat onderzoekt Bruno Verweijen namens hogeschool Saxion in het CVD. “Het is onwaarschijnlijk dat we ons 100 procent tegen cyberincidenten kunnen verdedigen. Hackers ontwikkelen zich sneller dan het vermogen van organisaties om zich te verdedigen. Ze vinden elke keer weer nieuwe manieren om binnen te komen.”
Cyberweerbaarheid lijkt zo technisch dat mensen er een beetje bang voor zijn
Zijn beredenering: Dan kun je je er maar beter zo goed mogelijk op voorbereiden. Daarvoor moeten mensen welwillend zijn om mee te werken, stelt Verweijen: “Cyberweerbaarheid lijkt zo technisch dat mensen er een beetje bang voor zijn. Ze willen er niets mee van doen hebben. Maar het gaat over meer dan alleen techniek, ook over gedrag van mensen: Hoe komt het dat iemand op een phishinglink klikt?”

Samen optrekken

Verweijen wil dat organisaties samen optrekken in de strijd tegen cybercrime. “Laat dit niet over aan de afdeling ICT, die is vaak veel te klein hiervoor.” Getroffen organisaties zouden hun ervaringen moeten delen: “Dit onderwerp moet uit het schaamtehoekje. Als er iets gebeurt, wil het niet zeggen dat je je zaken niet op orde hebt gehad. We moeten ons realiseren dat de ontwikkelingen zo hard gaan, dat iedereen dit kan overkomen.”
Maatregelen die veel verschil maken: “Gebruik niet 'Welkom2020', maar kies een goed wachtwoord. Multifactorauthenticatie, waarbij je met je telefoon moet inloggen, werkt ook goed. Veel mensen vinden dat storend, daar dat zijn essentiële basics.”
Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn wil jaarlijks ruim duizend professionals, docenten en onderzoekers laten samenwerken. Meer dan 100.000 medewerkers in het domein veiligheid en digitalisering zullen via het kenniscentrum doorlopend worden bijgeschoold.
Aanjager Lodewijk Asscher: “We bedenken niet de nieuwe techniek die cybercriminaliteit moet oplossen, al denken we daar wel over mee. Dit centrum kijkt naar de mens. Want uiteindelijk gaan dingen vaak mis omdat iemand een digitale deur open laat staan. We moeten hier met z'n allen beter mee omgaan. Dat gaan we hier organiseren met de allerbeste experts uit binnen- en buitenland.”