Rijk van Nijmegen

Noodopvang in voormalige manege in Nijmegen

Tentenpaviljoen in aanbouw (foto ter illustratie)
Tentenpaviljoen in aanbouw (foto ter illustratie) © ANP
Nijmegen vangt vanaf eind oktober zo’n 200 tot 250 asielzoekers op in een voormalige manege op landgoed Brakkenstein, op een terrein van de Radboud Universiteit. De opvang duurt in ieder geval tot eind 2022 - en als dat nodig is langer.
Hiermee geeft Nijmegen gehoor aan de oproep van het Rijk om extra crisisnoodopvangplekken aan te bieden. Dat moet verlichting geven aan de noodsituatie die deze zomer ontstond bij Ter Apel waar nog steeds te weinig plek is om mensen die in Nederland asiel aanvragen, op te vangen.

Tijdelijke, sobere opvangplekken

Het manegegebouw wordt zo snel mogelijk ingericht met verwarmde slaapruimtes voor vier personen. Ook komt er een verwarmd paviljoen met slaapruimten voor vier personen, aangevuld met sanitair en een ontmoetingsruimte. Op dit moment werkt de gemeente hard om de personele bezetting rond te krijgen. Daarna wordt er gezorgd voor dagbestedingsactiviteiten. De gemeente heeft de dagelijkse leiding op de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs toezicht. Voordat de opvang in gebruik genomen wordt, is er op 23 oktober een informatiebijeenkomst met rondleiding voor omwonenden.
Noodopvangplekken zijn tijdelijke, sobere opvangplekken, zo zegt de gemeente, zoals onlangs in de Jan Massinkhal. Daar verbleven zowel mensen uit Oekraïne als mensen met een andere herkomst die asiel aanvroegen vanuit Ter Apel.

Vooral alleenreizende mannen

Op dit moment melden zich in Ter Apel vooral alleenreizende mannen om asiel aan te vragen, afkomstig uit verschillende landen. Mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst, zullen hier niet verblijven.
Burgemeester Bruls waarom Nijmegen gehoor geeft aan de oproep van het Rijk voor deze crisisnoodopvang. “Nijmegen wil deze mensen, zeker nu de herfst is begonnen, niet in de kou laten staan in Ter Apel”, aldus Bruls. Daarom is er volgens de burgemeester nauwelijks tijd om deze opvang te organiseren en moet de gemeente snel aan de slag. Bruls: “ Inwoners van Brakkenstein en heel Nijmegen hebben de afgelopen keren dat opvang acuut nodig was, laten zien dat mensen in nood hier welkom zijn en dat ze zich voor hen willen inzetten. Ik hoop ook nu weer op begrip en steun. De gemeente en partners zullen er alles aan doen om ook dit keer te zorgen dat dit voor zowel de mensen die hier gaan verblijven, als voor de wijk eromheen, goed en rustig verloopt.”

Andere opvanglocaties in Nijmegen en regio

Het aantal plekken in het bestaande AZC aan de Dommer van Poldersveldtweg wordt momenteel ook uitgebreid. Verder komt er een extra tijdelijk AZC aan de Stieltjesstraat waar vroeger het belastingkantoor zat. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgt daar de opvang. Daarnaast zijn er diverse gemeentelijke noodopvanglocaties voor mensen uit Oekraïne.
Niet alleen Nijmegen zorgt voor extra opvangplekken voor asielzoekers uit Ter Apel. Andere gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, zoals Culemborg en Zaltbommel, doen dat ook. Nijmegen heeft binnen de Veiligheidsregio aangegeven zich extra in te willen zetten voor onder meer crisisnoodopvang, maar ziet de opvang van vluchtelingen en asielzoekers en de huisvesting van statushouders als een gezamenlijke regionale opdracht. Het Nijmeegse staddsbestuur verwacht daarom dat de overige gemeenten een ander deel van de gezamenlijke opdracht op zich nemen, zoals extra woonruimte voor statushouders.