Noord-Veluwe

Gelderland kocht 13 boeren uit en er staan er nog honderd in de wacht

Provincie kocht 13 boeren op, honderden in de wacht.
Provincie kocht 13 boeren op, honderden in de wacht. © ANP
ARNHEM - De provincie heeft de afgelopen drie jaar 13 agrarische bedrijven uitgekocht. Dat kostte in totaal 32 miljoen euro.
Die boeren die nu zijn uitgekocht, wilden volgens de provincie zelf stoppen. En er zouden nog veel meer boeren zijn die hun bedrijf willen beëindigen.
"Meer dan 100 agrarische ondernemers hebben zich gemeld voor vrijwillige opkoop die we nog niet een bieding hebben kunnen doen", staat in een stuk van de provincie.
Ook melden zich elke week tussen de 5 en 10 nieuwe bedrijven bij de provincie. Er wordt nog uitgezocht hoe groot de impact van die bedrijven op de natuur is.

100 miljoen euro toegezegd

De provincie gebruikte voor de opkoop tot nu toe 32 miljoen euro, inmiddels heeft het Rijk 100 miljoen euro toegezegd om meer agrarische bedrijven op te kopen.
Met de 13 opgekochte bedrijven is de stikstofuitstoot met 60.000 kilo omlaag gegaan. Dat klinkt als heel wat, maar in totaal moet Gelderland volgens de plannen van het Rijk 7.500.000 kilo stikstof zien te reduceren. Die 13 bedrijven geven dan ook stikstofruimte op de korte termijn, "maar uiteindelijk is er veel meer nodig", zegt een woordvoerder.
De provincie richt zich naast opkoop van boeren ook op innovatie, verduurzamen van de binnenvaart en opkoop van impactvolle industrie.

Stikstofbank

De stikstofrechten van de nu opgekochte bedrijven komen in een zogenoemde stikstofbank. Het idee is om daar vergunningen mogelijk te maken. Het komt dus niet volledig ten goede aan de natuur.
In het stuk van de provincie staat ook dat Gelderland voor het einde van dit jaar de eerste boeren zonder vergunningen wil helpen. Dat zijn de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die onder de vorige wet alleen maar een melding hoefden te doen, maar nu ineens een vergunning nodig hebben.

Zie ook: