Achterhoek

Is het patat of friet? Deze kenner maakt einde aan discussie

Ubel Zuiderveld weet alles van snacks.
Ubel Zuiderveld weet alles van snacks. © Marlies Photography
WINTERSWIJK - Eeterij De Dennen in Doetinchem mag zich de beste cafetaria van Gelderland noemen. Toen we dat nieuws maandag brachten, volgde een storm aan reacties. Snacken lijkt onverminderd populair én reden voor discussie. Want is het bijvoorbeeld patat of friet? Deze kenner geeft het verlossende antwoord.
Ubel Zuiderveld houdt zich serieus bezig met snackzaken. Hij schrijft er boeken over en houdt zelfs lezingen. "Mijn grote droom is ooit een lezing tijdens de Zwarte Cross te geven over frikandellen", vertelt de inwoner van Winterswijk. "Ik ben ook met een boek over dat onderwerp bezig."
Zonder moeite somt hij wat feitjes op. "Er worden in ons land 600 miljoen frikandellen verkocht. Daarvan gaat verreweg het grootste aantal via de supermarkt over de toonbank. Maar de cafetaria is goed voor zo’n 100 miljoen verkochte frikandellen."
Voor Ubel is het eten van een snack niet zomaar iets. "De snackbar is echt een ontmoetingsplek in de buurt. Zeker in deze tijd. Er zijn bijna geen andere plekken meer waar je elkaar treft. Bovendien is het dé plek voor rijk en arm. Ik zie het altijd zo: de snackbar is voor veel mensen de opstap naar de echte horeca."

Einde discussie

En dan is er misschien nog wel de belangrijkste vraag die nog openstaat: is het nu patat of is het friet? Als iemand het kan weten is het snackexpert Ubel wel. "Friet", klinkt het onomwonden. Oké. Einde discussie.

Zie ook: