Gelderland

Boeren gaan op de koffie bij Rutte en Van der Wal: dit willen ze weten

Bart Kemp, voorman van boerenorganisatie Agractie
Bart Kemp, voorman van boerenorganisatie Agractie © Omroep Gelderland
ARNHEM - De grote boerenorganisaties en -actiegroepen gaan woensdag 'ontbijten' in het Catshuis. Ze zijn door premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Piet Adema uitgenodigd voor een ontbijt.
Bart Kemp, voorman van Agractie, laat aan Omroep Gelderland weten dat ze van het kabinet 'een voorbeschouwing' krijgen op de reactie op het afgelopen woensdag gepresenteerde stikstofrapport van bemiddelaar Johan Remkes.
Een woordvoerder van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) laat weten dat het ontbijt vooral bedoeld is om met de agrarische partijen in gesprek te blijven. "Het is altijd goed om met elkaar te praten, en er stond al langer op de planning om weer eens met elkaar om tafel te gaan. Natuurlijk komt er pas vrijdag een officiële reactie van het kabinet, maar we geven de boerenorganisaties graag de ruimte om voor die tijd aan ons te vertellen wat ze van het rapport vinden en eventueel hun zorgen te delen."

'Hoe gaat het kabinet dit waarmaken?'

Daar gaan de actiegroepen zeker gebruik van maken. "Het is eigenlijk een beetje de balans opmaken na het rapport van Remkes", licht Kemp toe. "Wij willen nadrukkelijk weten hoe het kabinet de aanbevelingen van Remkes denkt te gaan waarmaken. En dan heb ik het niet over de piekbelasters, maar vooral ook over de PAS-melders en bijvoorbeeld het uit de wet halen van de Kritische Depositie Waarde (KDW)."
Farmers Defence Force laat via een videoboodschap weten ook aanwezig te zijn bij het ontbijt. "Wij gaan niet instemmen met de zonering, en we gaan niet instemmen met gedwongen onteigening, alleen vrijwillige opkoop is een optie", aldus voorzitter Mark van de Oever, die verderop in het filmpje zinspeelt op nieuwe acties wanneer niet aan de eisen wordt voldaan.