Achterhoek / Gelderse Vallei

Armoedeloket ziet steeds meer mensen binnenkomen

Kleding wordt in het rek gehangen bij de Kledingbank in Doetinchem.
Kleding wordt in het rek gehangen bij de Kledingbank in Doetinchem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Een kapotte wasmachine, het sportabonnement van de kinderen: Gelderlanders vragen vaker om hulp van gemeenten voor verschillende vormen van armoedehulp, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Vier op de tien gemeenten zien meer aanloop.
"Ja, er is zeker al een stijgende lijn in het aantal aanvragen", zegt de woordvoerder van de gemeente Doetinchem. "Maar we merken vooral dat er steeds meer vragen komen rondom de energienota. Veel mensen hebben nog geen acuut probleem, maar maken zich al wel veel zorgen. Daarnaast is erg veel gebruikgemaakt van de energietoeslag".
Volgens wethouder Jorik Huizinga komt de gemeente binnenkort met aanvullende regelingen om mensen in nood te helpen.
Ook gemeenten als Buren, Winterswijk, Heerde en Maasdriel zien een stijging. In de gemeente Barneveld overtreft het aantal aanvragen voor energietoeslag nu al het normale aantal aanvragen voor minimaregelingen. De gemeente Aalten ziet zelfs een stijging van het aantal hulpvragen met 20 procent.
"De hulpvragen komen ook van mensen met een hoger inkomen, die net of zelfs vrij ruim buiten de gebruikelijke regelingen vallen", meldt de gemeente Bronckhorst. De gemeente Zutphen concludeert hetzelfde.

Niet overal meer aanloop

Andere gemeenten zoals Voorst, Scherpenzeel, Nijkerk en Oost Gelre zien nog geen stijging van aanvragen voor bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Ook in de gemeente Lochem is dit het geval en dat zit de woordvoerder niet lekker: "Dit baart ons wel zorgen. De inschatting is dat, zodra er jaarrekeningen van bijvoorbeeld energie bij de inwoners op de deurmat vallen, zij zich tot de gemeente wenden als zij financieel niet in staat zijn om het zelf op te lossen."
Wel merken ze dat meer inwoners bij de gemeente informeren over hulp bij hun financiën, zoals in Hattem: "We zien bijvoorbeeld wel een toename van het aantal mensen dat vragen stelt aan de gemeente over hoge energielasten en naar het spreekuur van Op Koers, een stichting die gratis hulp biedt bij formulieren en financiën, gaat". Ook in Elburg is het spreekuur in trek, meldt de gemeente.
Wat kan de gemeente doen voor mensen in armoede?
Elke gemeente heeft eigen regelingen voor mensen met een laag inkomen. De bijzondere bijstand is er daar één van. Dit is een extra uitkering voor onverwachte kosten, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of rechtsbijstand. Daarnaast hebben gemeenten meedoenregelingen, waarmee mensen met een zeer laag inkomen leuke, leerzame of gezonde activiteiten kunnen ondernemen, zoals zwemles. Gemeenten rondom Arnhem hebben de Gelrepas waarmee minima een tegoed krijgen, dat ze kunnen besteden aan bijvoorbeeld kleding, schoolspullen, musea en sport.

Moeilijk te bereiken

Het is voor gemeenten een hele opgave om alle mensen met geldproblemen te bereiken, zeiden ze eerder tegen Omroep Gelderland. Er is veel 'verborgen armoede', omdat gemeenten minima niet in beeld hebben. De groepen bij wie sprake is van financiële nood zijn andere groepen dan voorheen, zoals zzp'ers. Het zijn 'huishoudens met een iets hoger inkomen, die tot voor kort prima rond konden komen', maar nu in de problemen zitten, stelt de gemeente Arnhem.
Ook weet niet iedereen de weg naar het gemeenteloket te vinden en schaamte speelt een rol. "De ervaring leert dat het enige tijd duurt, voordat mensen met financiële problemen zich melden bij de gemeente. Uit, veelal schaamte, stellen mensen dit contact uit", vertelt de zegsman van de gemeente Montferland.

Zie ook: