Arnhem en omstreken

Politie traint nieuwe 'burgerwacht' Renkum

Renkum krijgt een nieuw soort burgerwacht.
Renkum krijgt een nieuw soort burgerwacht. © Pixabay
RENKUM - Een aantal inwoners van de gemeente Renkum wordt dit najaar door de politie opgeleid voor een nieuw soort burgerwacht. Het burgerinitiatief wil naast buurt-WhatsAppgroepen mensen toerusten met een basistraining zodat zij weten wat ze wel en niet kunnen doen in bepaalde situaties. De burgerwacht draagt de naam Burgerbeweging Veilig Renkum.
De Politie Veluwe Vallei Zuid ziet de Burgerbeweging Veilig Renkum als ondersteuning. "Het zou in sommige gevallen helpen als mensen in een dorp eerst een kijkje nemen bij een melding van een verdachte en niet gevaarlijke situatie", zegt Daniëlle Van der Meulen van de Politie Veluwe Vallei Zuid.
"Wanneer er dan politie-inzet nodig is, dan is de politie zoals gebruikelijk snel aanwezig. We zijn altijd gebaad bij extra ogen en oren. Hiervoor onderhouden we graag goed contact met die burgers. Ook bij bijvoorbeeld een vermissing kan een burgerwacht een rol spelen."

Cyberhacking

Maar ook op digitaal vlak moet de Burgerbeweging Veilig Renkum bijspringen. “In crisissituaties, maar ook bij voorlichting om cyberhacking of cyberoplichting te voorkomen kunnen de vrijwilligers uit de dorpen een bijdrage leveren”, aldus Marloes Waaijenberg, veiligheidsadviseur van de gemeente Renkum.
De vrijwilligers krijgen voorlichting van de politie en een basistraining van een ondersteuningsstichting. Wanneer die met succes is afgerond krijgt de Burgerbeweging Veilig Renkum de benodigde uitrusting, zoals een portofoon.
Het burgerinitiatief zet momenteel een professionele infrastructuur op. Wanneer die is afgerond zal de lokale politie specifieke situaties oefenen met de vrijwilligers.

Informatiebijeenkomst

Mensen die interesse hebben om mee te doen, kunnen maandag 17 oktober om 20.00 uur naar een informatiebijeenkomst in MFC Doelum in Renkum.