Arnhem en omstreken

Station Arnhem Centraal blijft maar lekken, en dat zal nog wel even zo blijven

Een van de lekkages bij treinstation Arnhem Centraal.
Een van de lekkages bij treinstation Arnhem Centraal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voor treinreizigers die regelmatig Arnhem Centraal aandoen, is het geen nieuws: het station lekt. Al jaren. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. Nog altijd is het 'lastig vast te stellen wat van elke lekkage nu precies de oorzaak is', laat de gemeente weten. Wie er voor de kosten opdraait en hoe hoog die precies zullen zijn, is ook nog onduidelijk. De gemeente heeft de aannemer inmiddels gedagvaard.
Het station is gebouwd in verschillende perioden, met verschillende opdrachtgevers en heeft verschillende eigenaren, maakt een gemeentewoordvoerder de complexiteit duidelijk. "Het is een ingewikkelde bouw. Wel zien we dat de lekkages vooral voorkomen op het grensvlak van verschillende bouwdelen."
Het treinstation werd in 2015 nog feestelijk geopend door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Het was het resultaat van een verbouwing van vele jaren met een kostenplaatje van 37,5 miljoen euro.
Een lek boven de fietsenstalling hoopt de gemeente deze maand te herstellen. Daarna is het plan om te starten met de reparatie van het lek boven de Starbucks.

'Verregaande herstelmaatregelen'

Waar de gemeente het eerst nog dacht te gaan redden met beheersmaatregelen, wordt inmiddels aangenomen dat 'verregaande herstelmaatregelen noodzakelijk zijn'. "Het 'slechts' treffen van beheersmaatregelen is niet afdoende en kan op de lange termijn naar verwachting ook te veel schade toebrengen aan de levensduur en kwaliteit van het beton", valt te lezen in de begroting. Daarin wordt het financiële risico voor de gemeente nog ingeschat op 3 miljoen euro.

'Verantwoordelijkheid gemeente'

Die kosten probeert de gemeente te verhalen op de bouwer. "Voor het geval dat niet lukt, is het risico voor de partij in wiens deel de lekkages optreden", weet de gemeente. Veel van de herstelmaatregelen lijken noodzakelijk te zijn in het gebied dat wordt toegerekend aan de openbare ruimte en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen, constateert het college.

Zie ook: