Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Boodschappen-bespaartips van de expert: 'Kool is nu goedkoop'

Boodschappen-bespaartips van de expert: 'Kool is nu goedkoop'
Boodschappen-bespaartips van de expert: 'Kool is nu goedkoop'
NIJMEGEN - "De markt is nog steeds een plek waar je goedkoper boodschappen kunt doen", zegt besparingsdeskundige Paul Hoftijzer uit Nijmegen. Ook wel bekend als Neef Groen van de website Dora-besparen.nl. We spreken met hem af op de vrijdagmarkt in de Meijhorst in Nijmegen. "Al zijn de prijzen wel eens lager geweest."
We staan bij de groente- en fruitkraam van Johnny van Dijk uit Heumen. De fruithandelaar merkt dat meer mensen de laatste tijd op de kleintjes zijn gaan letten. "Ze zijn prijsbewuster geworden", zegt Van Dijk. "Dat is logisch als alles duurder geworden is in het leven."
De marktkoopman probeert qua prijs de concurrentie aan te gaan met de supermarkt. "Ik doe mijn best om mijn producten zo goedkoop mogelijk aan de man te brengen", aldus Van Dijk. "Mijn klanten moeten toch naar de markt blijven komen."
Dat het loont om voor je groente en fruit naar de markt te gaan bevestigt Hoftijzer. "Het is nog steeds goedkoper dan de supermarkt, al zijn de prijzen hier op de markt ook wel eens lager geweest." De prijs op de markt kan volgens Hoftijzer wat lager blijven, omdat veel producten uit Nederland komen. "Er zit minder handel- en transportkosten tussen."

'Scheelt geld'

"Om te beginnen koop je op de markt altijd hele producten", zegt de Nijmegenaar. "Dat scheelt zoveel geld. In plaats van voorgesneden groenten, koop je een hele prei of andere groente om zelf te snijden. Dat is nog langer houdbaar ook."
Struinend langs alle kraampjes, wijst hij de seizoensgroenten aan. "Kool. Pompoenen. Dat soort producten zijn nu goedkoop en volop te krijgen. Doe daar je voordeel mee. Kopen aan het einde van de marktdag scheelt ook."
Geldbesparingstips op de markt

Eetbare stad

Maar in de supermarkt is ook geld te besparen. "Er bestaan inmiddels apps zoals Too Good To Go", stelt Hoftijzer. "Daarmee kun je aan het einde van de dag producten kopen die over zijn. Zoals brood. Dat kun je verdelen in porties en invriezen".
Zelf is hij ook nog een fanatieke wildplukker. "In mijn eigen omgeving bij de Spoorkuil in Nijmegen groeien 130 soorten gewassen waarvan er honderd eetbaar zijn. De stad is veel eetbaarder dan wij denken. Wat te denken van eetbare paddenstoelen en kastanjes? Ik raad je dan wel aan om alleen voor eigen gebruik te plukken en rapen. En houd maat. Pluk bovendien alleen paddenstoelen als je zeker weet dat ze eetbaar zijn".

Tips en recepten

Paul Hoftijzer runt samen met Martin Pieterse uit Arnhem de website Dora-besparen.nl. Dat doen ze sinds 2014. De site staat boordevol bezuinigingstips. Dat varieert van reparatietips en was-advies tot bespaartips bij het inrichten van je huis. Plus veel betaalbare recepten. "We merken sinds dit jaar dat steeds meer mensen onze site weten te vinden. Het aantal volgers groeit. We krijgen meer reacties en meer vragen", besluit Hoftijzer.