Gelderse Vallei

Mas (17) kraakt pand uit wanhoop: 'Er is gewoon geen kamer te vinden'

Mas kraakte samen met andere studenten een pand in het centrum van Wageningen
Mas kraakte samen met andere studenten een pand in het centrum van Wageningen © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Een groep jongeren heeft een leegstaand pand in het centrum van Wageningen gekraakt, uit onvrede over de situatie op de woningmarkt. Met een grote roze banner met de tekst 'gekraakt' maken ze duidelijk dat ze inmiddels al een paar dagen in het pand bivakkeren.
Er wordt nog volop geveegd en schoongemaakt. Met veel moeite wordt door twee studenten een poging gedaan om een paar planken om te toveren tot een tafel. "We wonen hier nog maar een paar dagen, dus alles is nog in progress", verontschuldigt Phiebi zich. Ze is door de studenten naar voren geschoven als woordvoerster van de actie.

Onderdak voor studenten

Sinds vrijdag wonen de studenten in het pand. Ze vinden het 'niet te verkroppen dat bruikbare woonruimte leegstaat'. In dit geval gaat het om een voormalige snackbar, die al twee jaar leeg zou staan. De groep is van plan tijdelijk onderdak te verlenen aan studenten die genoodzaakt zijn om buiten in tenten te verblijven of uren op en neer te reizen. "In Nederland hebben we gewoon het recht op een dak boven ons hoofd", zegt Phiebi. "De universiteit blijft maar nieuwe studenten aantrekken. Terwijl er helemaal niet genoeg huizen zijn."
"Wij hebben geen groeidoelstelling. Het argument dat de kraker geeft dat de universiteit ongecontroleerd groeit, is niet waar", zegt woordvoerder Vincent Koperdraat van de WUR.
Ook de 17-jarige Mas kon geen kamer vinden in Wageningen. "En ik ben niet de enige. Ik kom vaak mensen tegen die al weken bij een vriend of vriendin slapen. De wachtrijen om een eigen plek te vinden zijn heel lang. Er zijn gewoon te veel mensen die elke avond moeten stressen van 'waar moet ik vanavond gaan slapen?'."
Aan de voorkant van het pand is een groot spandoek opgehangen
Aan de voorkant van het pand is een groot spandoek opgehangen © Omroep Gelderland

Van snackbar tot woonhuis

De gemeente Wageningen is op de hoogte van het feit dat het pand gekraakt is door een groep jongeren. "De politie heeft ook contact met de krakers en de eigenaar. Het moet natuurlijk veilig zijn voor zowel de omgeving als de krakers zelf. Verder houden we de situatie in de gaten”, zegt een woordvoerder van de gemeente.
De groep verzekert Wageningers ervan dat ze het pand 'op een verantwoordelijke en liefdevolle manier gebruiken en onderhouden, zodat er geen waardevermindering zal optreden'. Ze zijn van plan het pand op te knappen door de voorgevel te verven. En dat terwijl ze over drie weken alweer plaats moeten maken voor een coffeeshop. "Maar we hopen dat dat allemaal uitgesteld wordt. Want wil je nou een coffeeshop of een plek voor mensen om te slapen?"
Coffeeshop
In september heeft de gemeente Wageningen een vergunning afgegeven aan afhaalcoffeeshop De Bengel voor het pand aan de Gerdesstraat. Het is de bedoeling dat deze coffeeshop binnenkort naar die locatie verhuist. De verhuizing naar het centrum is gewenst, omdat de gemeente wil dat de bestaande coffeeshops zoveel mogelijk in het centrum gevestigd zijn. De omwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd over het verstrekken van deze vergunning.

Welkom voor praatje of spelletje

De gemeente begrijpt de zorgen van de studenten die er leven rond woningnood. "We zien ook dat het lastig om in deze woningmarkt een woning te vinden. We hebben daarom de ambitie om voor 2030 drieduizend nieuwe en betaalbare woningen te bouwen en behandelen daarover binnenkort een voorstel." Daar komt bij dat het volgens de gemeente rond de start van een collegejaar altijd al lastig is geweest om een kamer te vinden. "Veel studenten stoppen bijvoorbeeld met de studie, dus we gaan er vanuit dat iedereen in 2023 onderdak heeft."
Dat duurt volgens de krakers allemaal nog veel te lang. Voor Mas is het kraakpand daarom de oplossing. Omdat het als een soort hostel werkt kunnen studenten komen en gaan en rouleren de kamers door, zodat veel studenten de mogelijkheid hebben om er te slapen. "Iedereen is sowieso welkom en het is hier ook gewoon heel gezellig."
Bekijk hier hoe het eraan toe gaat in het kraakpand:
Wageningse studenten kraken pand vanwege woningnood