Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Gewetenloze' Claudiu D. drukte peuken uit op vrouwen en dwong ze tot prostitutie

Het Paleis van Justitie in Arnhem
Het Paleis van Justitie in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - Claudiu D. (39) uit Roemenië gebruikte een uiterst giftige cocktail van angst en geweld om vrouwen te dwingen tot prostitutie. Dat gebeurde onder meer in Arnhem, Nijmegen en Ede. Het Openbaar Ministerie wil dat hij zeven jaar gevangenisstraf krijgt voor de seksuele uitbuiting van vrouwen uit Oost-Europa.
D. zit momenteel een straf uit in Italië voor soortgelijke zaak waar hij eerder voor is veroordeeld. In datzelfde land wacht hem daarna nog een gevangenisstraf. De uitbuiting van Moldavische en Roemeense vrouwen in Nederland speelde zich volgens het Openbaar Ministerie af tussen september 2014 en februari 2019.
De tien vrouwen uit het dossier zijn volgens de officier van justitie slechts het topje van de ijsberg. Volgens de officier verliep de seksuele uitbuiting van veelal wanhopige, kwetsbare vrouwen als een geoliede machine. Verschillende van hen hadden problemen als geldschulden en dachten aanvankelijk dat ze bijvoorbeeld in een slachthuis zouden gaan werken.

‘Gewetenloos figuur’

De officier noemt de hoofdverdachte een ‘gewetenloos figuur’ dat voortdurend op nieuwe vrouwen jaagde. De helft van het geld dat de vrouwen verdienden met het sekswerk moesten ze afstaan aan D.. Volgens het OM ziet de hoofdverdachte de vrouwen als niet meer dan melkkoeien. Hij noemt ze ‘koopwaar’ en ‘domme olifanten’. Wie niet meewerkte, zou verkocht worden. Bedreigingen met verminking en de dood vielen hen ten deel wanneer ze niet voldeden aan zijn eisen.
Ze werden ook in elkaar geslagen, bijvoorbeeld wanneer ze naar zijn zin te weinig geld verdienden. Het OM spreekt van een voortdurende sfeer van intimidatie en bedreiging voor de vrouwen, die geen enkele invloed hadden op wat ze moesten doen.

Verkrachting als les

“Ik snijd je in stukken” of “Ik zal je een coma bezorgen”, zijn voorbeelden van niet mis te verstane dreigementen die de hoofdverdachte veelvuldig uitte. Hij zou zich ook schuldig gemaakt hebben aan verkrachting. Dna-sporen wijzen daar ook op. Eén van de vrouwen zei hij daarna: “Dat is een les voor jou. Zo kan je leren wat je moet doen met klanten.”
Hij schroomde ook niet om een pitbull af te sturen op een onwillige vrouw, sloeg met een hondenketting en drukte sigarettenpeuken uit op lichamen van de vrouwen. In het dossier komt ook gedwongen abortus voorbij, omdat van de vrouwen verwacht werd dat ze ook zonder condoom werkten. Het werd ze verboden klanten te weigeren.

Minstens 138.000 euro verdiend

Op basis van afgeluisterde klantenlijnen is berekend dat er minstens 138.000 euro moet zijn verdiend over de ruggen van de vrouwen, die gedwongen werden seks te hebben met betalende klanten. De vrouwen werden voortdurend verplaatst van de ene naar de andere locatie.
Yasmin H., destijds de partner van hoofdverdachte Claudiu D., ziet zichzelf vooral als slachtoffer. Ze zwijgt en ontkent vooral, constateert ook de voorzitter van de rechtbank. Het OM ziet haar als baas op de werkvloer, en daarmee medepleger van mensenhandel.

Dader én slachtoffer

H. maakte de vrouwen wegwijs in het sekswerk, maakte foto’s van ze en plaatste de seksadvertenties. Ze maakte ook de afspraken met klanten en pakte de helft van het verdiende geld af. Het OM eist voor haar rol in de zaak een gevangenisstraf van drie jaar. Ze zou dan door haar voorarrest en een deels voorwaardelijke straf niet meer terug de cel in hoeven. Yasmin H. stelt zelf dat ze handelde uit doodsangst voor hoofdverdachte D.. Haar advocaat, Bart van Tuinen, stelt bovendien grote vraagtekens bij de verklaringen van verschillende verhoorde vrouwen en de onvrijwilligheid van het sekswerk.
De OvJ ziet wel dat zij ook slachtoffer was en haar positie een ondergeschikte was. Het OM laat dat zwaar meewegen in de strafmaat: “Ook zij werd regelmatig afgeranseld als het de hoofdverdachte niet zinde.” Al was dat volgens de officier vooral het geval toen ze de hoofdverdachte mededeelde voor zichzelf te willen gaan beginnen: voor het OM een bevestiging dat ze ook zonder hem verder had willen gaan met de gepleegde misdrijven. De officier deelt haar niettemin een significante rol toe in de seksuele uitbuiting van de vrouwen.
Tijdens de eerste zittingsdag, maandag, hoorde een 28-jarige Roemeen al negen maanden cel tegen zich geëist voor het medeplegen van mensenhandel. Ook hij ziet zichzelf vooral als slachtoffer van de hoofdverdachte en zegt gehandeld te hebben uit angst. “Ze hebben ontelbare keren gedreigd me te vermoorden”, zei hij daarover in de rechtbank in Arnhem.