Arnhem en omstreken

Scholieren hijsen regenboogvlag op Coming-Outdag: 'Gewoon respect geven'

Burgemeester Ahmed Marcouch hijst de regenboogvlag met de scholieren.
Burgemeester Ahmed Marcouch hijst de regenboogvlag met de scholieren. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Samen met enkele tientallen scholieren hees burgemeester Ahmed Marcouch dinsdagochtend op Coming-Outdag de regenboogvlag voor het Arnhemse stadhuis. "Ikzelf ben het niet, maar ik gun het de mensen die het wel zijn", vertelt scholier Marley vlak voor de vlag omhooggaat. "Als je voelt dat je dat bent, moet je het zeggen."
Hij is hier vandaag dan ook vooral om anderen te steunen. "De meeste mensen worden gepest omdat ze homo, bi of transgender zijn, terwijl het gewoon normaal is als je dat bent." In zijn vorige klas zag Marley ook voorbeelden van dat pestgedrag. De aandacht voor een dag als vandaag is volgens hem dan ook heel belangrijk.

Schelden en pesten

Belangrijk om tegen iedereen te kunnen zeggen: je bent goed zoals je bent, vult brugklasser Kalisha aan. Die acceptatie is er volgens haar nog onvoldoende. "Sommigen accepteren het niet als iemand lesbisch is. Dan wordt diegene bijvoorbeeld uitgescholden of gepest." Respectloos, vindt ze dat. De oplossing? "Gewoon respect geven aan de mensen die dat zijn", besluit de brugklasser.
Marcouch wil vandaag benadrukken dat hij een 'inclusieve samenleving' nastreeft. "Dat betekent dat elke inwoner zichzelf moet kunnen zijn. Homo's, lesbiennes, ieder individu moet veilig en vrij in onze stad kunnen leven en wonen. Het ergste wat je een mens aan kunt doen, is hem of haar te dwingen zichzelf te verstoppen. Elke dag de angst hebben te worden ontdekt wie je bent, omdat je je onveilig voelt om te zijn wie je bent: dat is afschuwelijk. Dat is het vreselijkste wat je een mens aan kunt doen."

'Bang voor oordeel of geweld'

Mijn vrijheid is jouw vrijheid, maakt de burgemeester de scholieren duidelijk die zich om hem heen hebben verzameld. "Geen mens zou zich in een kast op moeten sluiten, omdat hij bang is voor het oordeel van de ander. Of zelfs het geweld van die ander."
Die tolerantie, verdraagzaamheid en 'de mens blijven zien in de ander', is ook een kwestie van opvoeding, legt Marcouch uit. "Dat begint in de wieg. En daar moet je elke dag aan werken." Vanzelfsprekend is dat volgens hem niet. "Dat is het nooit geweest. We moeten er iets voor doen."

Intolerantie en haat

Een negatieve opvoeding die intolerantie en haat overdraagt is ook mogelijk, realiseert de burgervader. "Dat is wat we niet willen. Wij willen onze kinderen laten opgroeien met de overtuiging dat vrijheid iets is wat fijn is om te hebben. Daar zit ook de plicht in om die voor een ander te verdedigen."
De jongeren met wie hij vanmorgen de vlag hees zijn 'doordrongen van dat belang', zag Marcouch. "Zij gaan hierna daar op school verder over praten. Hopelijk thuis ook. Ik hoop dat we met zijn allen die beweging blijven voeden."
Bekijk hier hoe de vlag gehesen werd, via RTV Connect: