Gelderse Vallei

Tien aanhoudingen bij ontmanteling drugslab

NIJKERK - In een loods in Nijkerk is maandag een werkend drugslab aangetroffen. Er zijn tien verdachten aangehouden. De politie is op het terrein een groot onderzoek gestart. Agenten met automatische wapens houden de wacht.
Een zwaarbewapend arrestatieteam viel maandag rond 16.00 uur de loods aan de Prinsenweg binnen. Volgens een videocorrespondent was de inval op een agrarisch terrein. Er werd ook een bearcat ingezet, een gepantserde wagen die als breekijzer gebruikt kan worden.
Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) hebben samen met forensische rechercheurs het pand doorzocht. "We hebben diverse goederen en onbekende stoffen in beslaggenomen. We moeten deze stoffen nog onderzoeken/testen om zeker te zijn om welke stoffen het gaat", zegt een woordvoerder van de politie.

Witte overalls

De aangehouden verdachten zijn acht mannen en twee vrouwen uit Edam, Nijkerk, Amsterdam en Tienhoven. Hun leeftijden variëren van 32 tot 76 jaar. Ze zitten vast voor overtreding van de Opiumwet. Volgens de politie zitten ze in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.
Volgens de correspondent moest een deel van hen ter plekke een witte overall aantrekken. De verdachten zijn daarna geboeid overgebracht naar het politiebureau.
Kijk naar beelden van de politieactie:
Arrestatieteam valt drugslab binnen
Het terrein wordt sinds maandagavond bewaakt door een politie-eenheid, zodat er veilig onderzoek kan worden verricht.

Politiehelikopter

Deze dinsdag is de politie nog volop bezig met onderzoek. Op het terrein is een PD-unit geplaatst, een mobiel kantoor van de politie. Bij de ingang staan zwaarbewapende agenten en boven het perceel vliegt een politiehelikopter.
De politie doet ook onderzoek in het woonhuis dat bij de loods staat. Volgens een verslaggever komen agenten met verzegelde zilverkleurige zakken naar buiten. Ook een Mercedes die op het terrein staat wordt doorzocht.
Dinsdagmiddag staan regelmatig voorbijgangers even stil bij het terrein om te kijken wat er gaande is. Volgens de politie kan het onderzoek ter plaatse nog enkele dagen duren.

Strikte veiligheidseisen

Een verslaggever van Omroep Gelderland zegt dat het aantal aanwezige agenten groter is dan bij soortgelijke incidenten in het verleden. "Toen ik hier aankwam, moest ik een paspoort kunnen tonen en daar werd ook een foto van gemaakt. Opvallend veel agenten hebben een bivakmuts opgezet, wat inmiddels de dagelijkse realiteit lijkt te zijn bij zulke zaken."
Het terrein wordt bewaakt
Het terrein wordt bewaakt © Persbureau Heitink