Rivierengebied

Te weinig geld voor een huisdier: het maakt de tongen los

Een kat likt zichzelf.
Een kat likt zichzelf. © Pixabay
HERWIJNEN - De noodkreet van Wilma de Joode maakt veel los. Ze runt een stichting die dierenbezitters helpt die in financiële problemen zitten en kan het aantal hulpverzoeken bijna niet meer aan.
Wilma, die stichting Sterk voor Dieren onder haar vleugels heeft, vertelde dat ze vorig jaar is begonnen. In 2021 heeft ze in tien maanden tijd ruim 68.000 euro aan rekeningen betaald. De teller staat dit jaar al op 55.000 euro. De laatste maanden neemt het zo erg toe dat ze zelfs een tijdje geen verzoeken meer aannam. De stichting werkt op basis van donaties.
Samengevat: veel mensen hebben dus een huisdier, maar niet genoeg geld om het beestje te onderhouden. "Nog even en dan is een huisdier ook alleen nog maar voor de rijken", is de conclusie van Ingrid op onze Facebook-pagina.

'Mijn kindje gaat echt voor'

Jopie noemt haar hondje 'mijn kindje'. "Ik eet wel wat minder en dan maar geen kachel aan. Mijn kindje gaat toch echt voor." Melissa denkt daar net zo over. "Ik vreet nog liever ieder dag brood, dan dat mijn katten iets tekortkomen." Ook Josiane staat op dat standpunt. "Ik zou mijn laatste euro aan mijn dier besteden. Als ze ziek zijn moeten ze gewoon verzorgd worden."
Wilma hoopt dat mensen die het financieel al niet makkelijk hebben, besluiten geen huisdier te nemen. Ze helpt met haar stichting deze mensen ook niet. "Als jij al nauwelijks boodschappen kunt kopen om je kinderen te voeden en dan toch een nieuw dier aanschaft, hoef je niet bij ons aan te kloppen. Dat is het domste wat je kunt doen."

Troost en gezelligheid

Op onze Facebook-pagina is er begrip voor dat standpunt. Helmie schrijft bijvoorbeeld: "Je moet sowieso niet beginnen aan een huisdier als je het al wat moeilijker hebt. Al kan ik me ook voorstellen dat ze ook ergens troost en gezelligheid bieden. Maar het kost je altijd meer dan je denkt."