Stedendriehoek

Gratis je huis laten verduurzamen? In deze gemeente kan het

Zutphen gaat inwoners helpen energierekening structureel te verlagen.
Zutphen gaat inwoners helpen energierekening structureel te verlagen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Zo'n 360 huiseigenaren in Zutphen krijgen binnenkort een bericht van de gemeente. Daarin staat dat zij voor 2500 euro hun huis kunnen laten verduurzamen. Het gaat om mensen met een koopwoning die te weinig verdienen om de stijgende energierekening op te kunnen vangen.
Het college stelde eerder voor om mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Maandagavond besloot de gemeenteraad om de grens op te rekken naar 150 procent van het sociaal minimum. Geen 180, maar 360 inwoners kunnen nu binnenkort gebruikmaken van de regeling.

1,2 miljoen voor isolerende maatregelen

Alleen inwoners wonend in een eigen koophuis van vóór bouwjaar 1994 komen in aanmerking. Voor maximaal 2500 euro kunnen ze hun spouw, dak of vloer laten isoleren, of glas of kozijnen laten vervangen. Zutphen trekt hiervoor bijna 1,2 miljoen uit. Geld dat de gemeente heeft gekregen van het Rijk voor de aanpak van energiearmoede.
Raadsleden waren eerder wel sceptisch over of je met dit bedrag echt de energierekening kan verlagen bij inwoners. "Een gemiddeld huis van spouwisolatie voorzien, kost 2500 euro", gaf wethouder Eva Boswinkel toen aan. Ze denkt de 360 huishoudens een besparing tot 23 procent op de gasrekening te kunnen bezorgen.

'Uniek in Nederland'

Boswinkel was maandagavond dolgelukkig toen ze zag dat de gemeenteraad instemde met het plan van het college. "Wij zijn de eerste gemeente die het zo gaat doen. Ik hoop dat we ter inspiratie kunnen dienen." Het college denkt vooral 'werkende armen' te helpen met het voorstel. Inwoners beslissen overigens zelf of zij gebruik willen maken van het aanbod.
De Stadspartij stemde als enige tegen het voorstel. Gerard Pelgrim is van mening dat er te veel wordt gefocust op mensen met een koophuis. Een deel van het bedrag dat nu besteed wordt aan koophuizen zou volgens hem naar huurders moeten gaan. Bijvoorbeeld door in huurhuizen kleine energiebesparende maatregelen te nemen.

'Nog steeds een groep die overal buiten valt'

De Partij voor de Dieren complimenteerde het college met het plan, maar vroeg maandagavond nog wel aandacht voor specifieke doelgroepen. Zoals inwoners met een hoge energierekening als gevolg van medische hulpmiddelen. "We hopen dat het college hier ook oog voor heeft."
Mart de Ridder van de SP is ook blij met het voorstel. "Complimenten voor dat het college voor het eerst iets concreets doet voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen."
Volgens hem is er alleen nog steeds een grote groep die straks buiten alle regelingen valt. Hij zou graag zien dat de grens voor het krijgen van de energietoeslag wordt opgerekt, zodat meer inwoners aanspraak kunnen maken op deze eenmalige vergoeding van 1300 euro.

De energietoeslag: weer iets anders

De gemeenteraad besloot eerder dat inwoners die maximaal 130 procent van het sociaal minimum verdienen in aanmerking komen voor deze energietoeslag. Het maakt niet uit of je in een huur- of een koopwoning woont. Studenten kunnen er geen gebruik van maken.
De wethouder beloofde maandagavond om binnenkort met een voorstel te komen over hoe de gemeente ook huurders kan helpen verduurzamen. "We onderzoeken op dit moment of een ander deel van de onbenutte armoedegelden 2021, 143.000 euro, ingezet kan worden om huurders via energiemaatregelen te helpen hun energieverbruik omlaag te brengen."