Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Tientallen miljoenen nodig voor achterstandswijken: 'Gaat over leven en dood'

Jongerenwerkers in gesprek met de burgemeester en de minister.
Jongerenwerkers in gesprek met de burgemeester en de minister. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Kinderen uit Arnhemse achterstandswijken weten soms niet eens dat je ergens kunt solliciteren en een baantje krijgen, stelt politiechef Gideon Zandstra. Vrijwel iedereen om hen heen zou een uitkering hebben of in de criminaliteit zitten. "Ik wil het niet zwaar maken, maar het gaat over leven en dood", vult jongerenwerker Melvin Kolf hem aan in het bijzijn van de Apeldoornse minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.
De regio vraagt vele miljoenen van de minister. Arnhem wil daarbij vooral inzetten op een langdurige investering in de vijf achterstandswijken uit Arnhem-Oost.
De regio Arnhem-Nijmegen vraagt 40 miljoen euro van het Rijk om een boost te kunnen geven aan onder meer wonen, werken en de leefomgeving. De 'brede welvaart'. Maandag kwam de minister naar Arnhem om te bekijken of het geld daar goed besteed zou zijn.
Bij die 40 miljoen euro legt de regio dan zelf nog eens hetzelfde bedrag bij waarna er voor 80 miljoen euro kan worden geïnvesteerd, weet directeur Jan van Dellen van The Economic Board, bestaande uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. Daar moeten 'sociaalmaatschappelijke problemen' mee worden opgelost. "En als we dat hier voor elkaar hebben, willen we dat wel honderd of duizend keer kopiëren voor Nederland en Europa", stelt Van Dellen. "Zodat iedereen er iets aan heeft."
Arnhem doet onder aanvoering van burgemeester Ahmed Marcouch al jaren haar best de specifieke aanpak van Arnhem-Oost over de bühne te brengen, waarbij onder meer wordt geïnvesteerd om jongeren te behoeden voor drugscriminaliteit. De levens van deze kinderen en jongeren moeten niet als project worden gezien, betoogt een jongerenwerker uit Presikhaaf. Dus is er structureel geld nodig.
Er wordt duidelijk gemaakt hoe deze jongerenwerkers, die uit de wijk zelf komen, 24 uur per dag klaarstaan om jongeren en hun ouders bij te staan. Jongerenwerker Melvin Kolf en zijn collega's stellen zich daarbij niet meer op als buddy's, legt hij uit. "Maar als opvoeders, strenge vaders en moeder of een extra zus."
Zelf stond Kolf na zijn voetbalcarrière ook op de tweesprong om het criminele pad te kiezen, maar zijn 'sterke vrouw' en de belofte aan zichzelf om 'niet de vader te worden die zijn eigen vader was' brachten hem richting het jongerenwerk. "Onbetaalbaar', ziet hij nu. "Het is geen werk. Het is waarvoor ik hier op aarde ben."

'Staat mooi in de krant'

Ook de politie speelt een belangrijke rol in die aanpak. "Ik moet me focussen en prioriteer specifiek op deze problematiek", legt teamchef Zandstra uit. "We zijn ervan overtuigd dat dat ook nodig is als we op de lange termijn rendement willen halen."
Succesverhalen van het opsporen van 'de grote vissen' staan mooi in de krant en zijn politiek misschien wel interessant, ziet Zandstra. "Maar in de realiteit biedt het alleen carrièreperspectief voor alle lagen daaronder: dat zijn de jongeren die de kansen en alternatieven niet aangereikt krijgen."
Met die invulling van wat hij de 'pedagogische wijken' noemt, is Marcouch bezig iets anders uit te vinden dan maar te blijven doen wat we al heel lang doen zonder dat dat het beste resultaat oplevert, vertelt hij de minister.

'Vechten voor potjes geld'

Het is nu ieder jaar vechten voor een paar potjes geld om de huidige club jongerenwerkers uit Presikhaaf en Malburgen te kunnen blijven betalen, breekt de verantwoordelijk gemeenteambtenaar in. "Dat is absurd: er wordt hier gewoon een hele nieuwe manier van jeugdzorg gemaakt en niemand betaalt ervoor."
Minister Bruins Slot was 'echt onder de indruk', vertelt ze na afloop. De verhalen hebben haar geraakt, erkent ze. Bruins Slot zegt zich voor te nemen om te kijken 'wat we verder nog voor elkaar kunnen betekenen'. "Omdat we echt willen dat jongeren een goede toekomst krijgen. Je ziet dat Arnhem daar goed mee bezig is."

Na de kerst duidelijkheid

Of ze ook boter bij de vis gaat doen en met geld over de brug komt, daar loopt de minister nog niet op vooruit. "Dat zou ik wel willen, maar kan ik nog niet." Het plan voor de 'regiodeal' moet half november worden ingediend, legt zij uit. Na de kerst zal zij uitsluitsel geven, belooft Bruins Slot.
Marcouch vindt het belangrijk dat de minister heeft gezien wat hij in zijn stad aan het doen is. Het commitment is er, ervaart Marcouch. "Nu vertalen naar middelen en geld om dit de komende jaren te kunnen blijven doen."

Zie ook: