Achterhoek

Bungelend aan een been, met een doorboorde voet: zo overleefde Hendrik een val

De doorboorde schoen van Hendrik Limp.
De doorboorde schoen van Hendrik Limp. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag ontdekt ridder René een paar bijzondere objecten in het Stadsmuseum Doetinchem, zoals een schoen die doorboord is met een ijzeren haak.
Het Stadsmuseum Doetinchem heeft een aantal bijzondere voorwerpen in de collectie. Zo kun je er een schoen bewonderen, die doorboord is met een ijzeren haak. Deze haak redde ruim driehonderd jaar geleden het leven van dakdekker Hendrik Limp uit Emmerik. Limp was al 72 jaar toen hij op 22 mei 1683 de Catharinatoren beklom. Na jaren van verwaarlozing werd de toren op gezag van de kerkmeesters eindelijk gerepareerd en van nieuwe leien voorzien.

Ondersteboven bungelend aan de toren

Hendrik Limp was hoog in de toren aan het werk met een ladder en een leistoeltje toen plotseling de haak, waaraan de ladder hing, losschoot en Hendrik naar beneden viel. Maar wonder boven wonder bleef hij halverwege zijn val met zijn voet haken achter ijzeren spies, die zijn schoen en zijn voet doorboorde. Ondersteboven bungelde Hendrik aan de toren, terwijl de steeds groter wordende menigte op de Markt met angst en beven toekeek.
Hendrik schreeuwde het uit. Gelukkig hoorde zijn baas hem roepen. Met behulp van een andere ladder kon hij Hendrik bij zijn middel pakken en de toren in trekken. Met een doorboorde voet en schoen, maar verder 'sonder enige andere quetsuren' werd Hendrik via de toren naar beneden gedragen. Na enkele weken was zijn voet genezen en ging de hoogbejaarde Limp weer aan de slag.
Ridder René bekijkt Hendriks schoen en andere bijzondere voorwerpen, waaronder een pikant plaatje voor boven de haard:
Zo overleefde Hendrik Limp een val van het de Catharinatoren