Rijk van Nijmegen

5 euro voor het reuzenrad, 2 euro voor de grijpautomaat: 'Hele normale prijzen'

Het kermisseizoen loopt nog een paar weken.
Het kermisseizoen loopt nog een paar weken. © ANP
NIJMEGEN - De kermis in Nijmegen zit erop en nogal wat bezoekers viel het op dat de prijzen hoger lagen dan voorheen. "Volkomen logisch. De inflatie raakt ons ook", zegt Atze Lubach-Koers, voorzitter van de Nationale Bond Kermisbedrijfhouders (BOVAK).
5 euro voor een ritje in het reuzenrad, 2 euro voor de grijpautomaat en 4 euro voor de Funhouse. Volgens Lubach-Koers zijn de prijzen op de kermis in 2022 gemiddeld met twee kwartjes omhoog gegaan. "Dan heb ik het over grote kermissen, zoals in Nijmegen. In de dorpen is de prijsstijging met gemiddeld 25 cent minder hoog."

Mensen blijven niet weg

Ondanks de prijsstijging blijft het publiek niet weg van de kermis. Organisator Sander Willemstein stelt dat de kermis in Nijmegen ruim 200.000 bezoekers heeft getrokken. Dat is meer dan vooraf werd verwacht. "Daar zitten ook mensen bij die alleen maar gezellig over het terrein hebben gelopen. Op de kermis, en dat is het mooie, kun je zelf bepalen hoeveel geld je uitgeeft. Het is geschikt voor ieder budget."
Ik hoor geen gekke prijzen
Volgens Lubach-Koers zijn de prijzen in Nijmegen 'normaal'. "Ik hoor geen gekke prijzen. Bij bezoekers is het vaak emotie als het gaat om dergelijke bedragen. Ik vind bepaalde producten op dit moment ook heel duur. Denk alleen maar aan alle energiekosten."
Het kermisseizoen duurt nog een paar weken. Lubach-Koers blikt alvast terug. "We hadden een heel goed voorjaar. We zien op sommige plekken nu wel dat er minder wordt uitgegeven. Het vakantiegeld is op. Je kan je euro ook maar één keer uitgeven, natuurlijk."
De voorzitter is dus tevreden over het afgelopen jaar. "Maar ik houd mijn hart vast voor 2023. Nu hebben we het nog goed, maar waar gaat dit heen?"

Prijsplafond

De vraag is of mensen volgend jaar nog wel geld hebben voor de kermis. Is een prijsplafond geen optie voor de branche? "Natuurlijk moet de kermis betaalbaar blijven. Dat is een discussie die we intern blijven voeren." Maar kan het zo zijn dat we volgend jaar een tientje betalen voor een ritje in het reuzenrad? "Dat zou ik echt serieus geld vinden", aldus Lubach-Koers. "Het is aan de ondernemer zelf, maar je moet niet vergeten dat we van het volk zijn."
Wat de toekomst ook brengt, de kermis gaat niet ten onder aan de inflatie. Daar is de voorzitter zeker van. "We hebben de Tweede Wereldoorlog en de coronacrisis overleefd. De kermis blijft. Altijd."

Kritisch geluid

Het publiek is overwegend kritisch over de prijsstijgingen op de kermis. "Het is belachelijk duur in Nijmegen", schijft Dennis op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. "5 euro voor één ritje. Dat gaat nergens meer over." Tommy zegt: "Het is te gek voor woorden, deze prijzen. Ik ben in het spookhuis geweest voor 4 euro. Wat heb ik gezien? Vier etalagepoppen." Ook Ans vindt het veel te prijzig. "De kermis is onbetaalbaar. Al maakt hij mij niet uit of het nog duurder wordt. Van mij krijgen ze niets meer."
Er zijn de komende dagen in onze provincie nog kermissen in onder meer Vaassen, Buren, Batenburg, Didam, Arnhem (Preshikhaaf) en Nunspeet.