Arnhem en omstreken

Niks hergebruik in de middeleeuwen: al deze kannen verdwenen in de kasteelgracht

ROZENDAAL - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag ontdekt Ridder René middeleeuwse wegwerpbekers.
Duurzaam leven, recycling of hergebruik? Daar deden de Gelderse hertogen en hertoginnen op Kasteel Rosendael niet aan. Dat blijkt wel uit de enorme hoeveelheden drinkkannetjes die op de bodem van de vijver zijn gevonden. De kasteelvijver werd in 1985 drooggelegd om munitie uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken en daar bleken grote hoeveelheden ongeschonden kannetjes uit de vijftiende eeuw te liggen.

Hup, in de gracht ermee

Ze zijn gebruikt door de hertogen van Gelre en hun gasten en werden in de late middeleeuwen met tienduizenden tegelijk aangevoerd uit het Duitse Siegburg. De Siegburgse kannen werden gebakken bij een hele hete oventemperatuur, waardoor ze zo hard zijn dat ze geen vocht opnemen en niet lekken. Ideaal dus voor bier, wijn en andere vloeistoffen. Maar waarom liggen er zoveel op de bodem van de kasteelgracht? Het lijkt erop dat ze na gebruik - hup - in de gracht zijn gegooid; als middeleeuws wegwerpservies.
De middeleeuwse wegwerpbekers worden Jacobakannetjes genoemd, naar gravin Jacoba van Beieren, maar ze hadden beter Mariakannetjes kunnen heten, naar haar tijdgenote hertogin Maria van Gelre.
Ridder René bekijkt of Maria's DNA nog op de kannetjes zit:
Dit zijn middeleeuwse wegwerpbekers