Liemers

Weg met die Spanjaarden: zo verliep de strijd om de toegangspoort tot Nederland

BUREN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag bekijkt Ridder René een bijzonder schilderij in het Museum Buren & Oranje.
Ze voelen zich nog steeds een beetje verbonden met Nederland, de inwoners van het Duitse Schenkenschanz, vlak over de grens bij Millingen aan de Rijn. En dat is ook niet zo gek, want tot 1817 hoorde dit gebied bij Nederland. Hier stond vroeger de vesting Schenkenschans, in 1586 gebouwd door Maarten Schenk van Nydeggen om de toenmalige Republiek der Verenigde Nederlanden te verdedigen.

Controle over de grote rivieren

De vesting lag - voordat het Pannerdensch Kanaal werd gegraven - op het splitsingspunt van Rijn en Waal, dat al sinds de Romeinse tijd van grote militaire betekenis was. Het was eigenlijk de toegangspoort tot Nederland. Wie controle had over die splitsing, had controle over de grote rivieren tot aan de Noordzee.
De graaf van Kleef bouwde er in het jaar 1360 al een burcht en in 1586, tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje, speelde het splitsingspunt opnieuw een belangrijke rol. De Republiek der Verenigde Nederlanden nam de middeleeuwse burcht in en verbouwde die tot een moderne vesting . Een doorn in het oog van de Spanjaarden, die de Rijn en de Waal gebruikten om troepen en voorraden aan te voeren. Ze deden er alles aan om de Schenkenschans in te nemen en uiteindelijk lukte dat in 1635. Een ramp voor de Republiek, die nu een deel van de controle over Waal en Rijn verloor.
De Schenkenschans moest terug in Nederlandse handen en daarom trok Frederik Hendrik van Oranje met de Staatse troepen van de Republiek op naar de schans om deze te heroveren. Hoe dat ging is op dit schitterende schilderij te zien.
Ridder René neemt ons mee naar het jaar 1636:
Hevige strijd om de toegangspoort tot Nederland