Gelderse Vallei

Slager ziet rekeningen blijven stijgen, ondanks besparingen

Slager ziet energierekening stijgen ondanks besparingen
Slager ziet energierekening stijgen ondanks besparingen © Omroep Gelderland
HOEVELAKEN - Bij slager Steltenpool in Hoevelaken hebben ze veel bespaard de afgelopen tijd, maar toch is de energierekening gestegen van 2400 euro vorig jaar september naar 12.500 euro over de afgelopen maand. "Je bent eigenlijk nog alleen maar aan het rekenen en kijken waar je nog op kunt bezuinigen. De lol van het ondernemen gaat er zo wel vanaf."
De kosten doorberekenen in hun producten kan eigenlijk niet, zegt Suzan Steltenpool. "Ons hele assortiment is het afgelopen jaar al drie keer verhoogd. En daar zitten de energiekosten en stijgende personeelskosten niet eens in. Maar de inkoop is gewoon 24 procent duurder geworden. De grote vraag voor ons is: hoe lang accepteren de mensen dat nog?"
"Iedereen voelt het in zijn portemonnee. En Nederlanders zijn in Europa degenen die het minste uitgeven aan eten. Dat is het eerste waar ze op beknibbelen. Ze eten liever zeven dagen vlees van de supermarkt van mindere kwaliteit."

'Kunnen gewoon failliet gaan'

Ondertussen is het nog onduidelijk in hoeverre energie-intensieve bedrijven zoals de slager en bakker worden gecompenseerd voor de gestegen kosten, al is volgens De Telegraaf het steunpakket wel bijna rond.
Ze voelen zich niet gesteund door de overheid in Den Haag. Steltenpool: "Natuurlijk heb je ook ondernemersrisico, maar dat er gezegd wordt dat bedrijven als de bakker en slager gewoon failliet kunnen gaan. Dan vraag ik me af waar ze mee bezig zijn, een dorp zonder bakker of slager? We hebben ook een sociale functie. Wij zijn ook een belangrijke werkgever en we ondersteunen de verenigingen."
Volgens Steltenpool, die ook voorzitter is van de ondernemersvereniging, zijn er in Hoevelaken nog geen bedrijven die echt omvallen. "Maar je verdient niks. Je teert in op je pensioenopbouw en er komen dure maanden aan. Mijn vader is al sinds 1988 slager hier en ik zou eigenlijk de slagerij overnemen. Maar ik twijfel nu echt of ik het ga doen."
Kijk hoe slager Steltenpool probeert te besparen op de energiekosten:
Slager ziet energierekening stijgen ondanks besparingen