Gelderland

Deze vijf kerken werden omgebouwd tot woning

De gerenoveerde kerk in Haarlo heeft een warme uitstraling.
De gerenoveerde kerk in Haarlo heeft een warme uitstraling. © Omroep Gelderland
Hoge plafonds, glas-in-lood en allerlei andere authentieke details. Wie wil er nou niet wonen in een kerk? Gerenoveerde kerkgebouwen zijn mateloos populair en zijn meestal zo weer van Funda verdwenen. Deze vijf Gelderse kerken gingen aan je neus voorbij.

1. Kapel De Goede Herder, Hengelo

Aan de Schapendijk in het Achterhoekse Hengelo, in de gemeente Bronckhorst, stond tot voor kort dit kerkje te koop. Het unieke aan het kerkje is het materiaal waar het van gemaakt is, zogeheten drijfhout. De roodgeverfde buitenkant geeft de kapel een Scandinavische look. De kapel stamt uit 1951 en de vraagprijs was 225.000 euro.
De kapel komt met een nog werkende klok van vóór de Tweede Wereldoorlog, twee psalmborden, een preekstoel en een knielbankje. De kopers kunnen het gebouw naar hartenlust renoveren. Op één voorwaarde: de buitenkant moet in originele staat blijven.
De kapel had een vraagprijs van 225.000 euro
De kapel had een vraagprijs van 225.000 euro © Omroep Gelderland

2. Sint-Jan de Doperkerk, Kilder

In Kilder, in de gemeente Montferland, worden over vier weken de eerste woningen in de Pastorietuin opgeleverd. Het gaat om vijf seniorenwoningen die in de tuin van de Sint-Jan de Koperkerk worden gebouwd. De woningen, midden tussen de weilanden, trokken veel bekijks en zijn allemaal al verkocht.
Maar er is ook goed nieuws. In het kerkgebouw zelf komen acht gloednieuwe appartementen. Omdat een buurtbewoner bezwaar maakte tegen de plannen, heeft de bouw een tijdje stilgelegen. Maar de Raad van State schoof vorige week alle bezwaren terzijde en dus kan de bouw worden hervat. En dat betekent dat geïnteresseerden binnenkort aanspraak kunnen maken op een van de acht koopappartementen.
De Sint-Jan de Doperkerk in Kilder
De Sint-Jan de Doperkerk in Kilder © Google Street View

3. Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, Braamt

Op steenworp afstand van Kilder ligt nog een verborgen pareltje. In de voormalige Katholieke kerk in Braamt zijn sinds kort zeven appartementen gerealiseerd. Bestaande elementen zoals de hellende daken, kolommen en hoge ruimtes zijn zoveel mogelijk behouden. De appartementen zijn verkocht voor 255.000 tot 305.000 euro. Ieder appartement heeft een eigen tuin, behalve het appartement op de eerste verdieping. Dat heeft een eigen dakterras van 16 vierkante meter.
De kerk in Braamt na de renovatie
De kerk in Braamt na de renovatie © Aannemersbedrijf Peters BV

4. Nederlands Hervormde Kerk, Haarlo

Sofie en haar man Ronald kochten dit prachtige pand in de gemeente Berkelland, ruim tien jaar geleden. De kerk ligt middenin de prachtige natuur, aan de rand van het dorp. Het echtpaar heeft in tien jaar van een volledig lege ruimte een prachtig woonhuis gemaakt. Daar hadden ze weinig hulp van anderen bij nodig: Sofie is interieurontwerper en Ronald is architect.
De karakteristieke glas-in-loodramen, grote toegangsdeuren, kerkklok en hoge plafonds zijn behouden gebleven, evenals de klok op de voorzijde van de kerktoren. Zo veel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Zo doet de oude kerkvloer nu dienst als trap.
In de nok is een open badkamer gemaakt, bereikbaar via de trap die eerst een kerkvloer was
In de nok is een open badkamer gemaakt, bereikbaar via de trap die eerst een kerkvloer was © Omroep Gelderland

5. Protestantse Kerk, Appeltern

In 2017 woonden kerkgangers de laatste dienst bij in dit kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Appeltern. Het kerkgebouw is een van de oudste in het Land van Maas en Waal. De toren is bijna 1000 jaar oud, het koor bijna 700. De eetkamer beschikt nog over een origineel detail: een massieve eeuwenoude preekstoel. Een luguber detail: de achtertuin is een kerkhof, dat zelfs nog in gebruik is.
De gerenoveerde kerk in Appeltern
De gerenoveerde kerk in Appeltern © Omroep Gelderland

Zelf een kerkwoning kopen?

De markt voor kerkwoningen is groot, vertelt Mickey Bosschert van Reliplan, een platform voor de aan- en verkoop van kerken. "We hebben duizenden mensen in ons netwerk die een kerk zoeken, maar we kunnen ze niet helpen." Niet alleen particulieren zijn op zoek naar een uniek gebouw: "Kunstgalerieën zijn geïnteresseerd maar er zijn bijvoorbeeld ook kinderdagverblijven die een buitenruimte zoeken."
Het aanbod aan kerken groeit door de secularisatie gestaag, maar wie nu nog een kerk wil vinden om in te wonen, moet volgens Bosschert geluk hebben. "De huizenmarkt zakt in, de bouwkosten stijgen hard en alle woningen moeten tegenwoordig natuurlijk verduurzaamd worden. En dan heb je ook nog die ingewikkelde bestemmingsplannen die roet in het eten gooien. Het aantal kerken dat als woning beschikbaar komt, gaat echt teruglopen."

Bezwaar

Heb je eenmaal een kerk op de kop getikt, dan hoeft dat nog steeds geen succes te betekenen. Zo kwam de koper van de Antoniuskerk in De Vecht van een koude kermis thuis toen bleek dat hij de kerk niet mocht verbouwen. Ook de kerkgangers of omwonenden kunnen een stokje voor de verkoop steken. Zo verzette de kerkenraad van de Nijmeegse Maranathakerk zich hevig tegen de verkoop van hun kerkgebouw. En de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk in Deest werd opgekocht door omwonenden toen bleek dat zich een koper had aangediend.