Liemers

Het Pieterpad loopt na veertig jaar niet langer door Spijk

Het Uutblaoshuuske in Spijk.
Het Uutblaoshuuske in Spijk. © Omroep Gelderland
SPIJK - Het is een grote teleurstelling voor Spijk: na veertig jaar loopt het Pieterpad binnenkort niet meer door het dorp. Steeds meer wandelaars klagen over de gevaarlijke dijk en daarom wordt de route van het bekende wandelpad vanaf het voorjaar een stukje verlegd. De Stichting Actief Spijk begrijpt het, maar is niet blij met het besluit, omdat het dorp dankzij het wandelpad extra bezoekers trekt.
"Over geen enkel ander stuk van de route komen klachten binnen, alleen over de Spijksedijk", vertelt directeur Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad. "Dat is al wel langer zo, maar deze zomer waren het er elke maand meerdere. Dus dan moet je er wel iets mee."
De Spijksedijk is altijd al druk, maar door werkzaamheden aan de overnachtingshaven die wordt aangelegd, rijdt er ook veel vrachtverkeer over de smalle dijk.

Een muur van grind

Inwoners van Spijk klagen al jaren over de gevaarlijke dijk. De gemeente heeft daarom inmiddels wel een tijdelijk fietspad aangelegd, richting Tolkamer en Lobith. "Maar dat ligt binnendijks en dan kijk je tegen een muur van grind aan. Dan heb je niet het weidse uitzicht wat we de wandelaars van het Pieterpad juist willen laten zien", vindt Goorhuis.
De dijk bij Spijk
De dijk bij Spijk © Omroep Gelderland
Gesprekken met de gemeente Zevenaar hebben niet tot een oplossing geleid. "Die wil met het nemen van maatregelen in ieder geval wachten tot de overnachtingshaven is afgerond en eventueel ook tot de dijkverzwaring, dus voorlopig moeten we het hiermee doen. Dus dat betekent dat we de route verleggen en niet meer door Spijk komen, hoe mooi het daar ook is", aldus de directeur van het Pieterpad.
De gemeente begrijpt dit standpunt van de stichting, maar betreurt het besluit wel: "Wij hechten er ook veel waarde aan dat het Pieterpad door één van onze kernen loopt, zodat alle partijen hiervan de meerwaarde kunnen ervaren en beleven", laat een woordvoerder weten.

Uutblaoshuuske

De Stichting Actief Spijk (SAS) vindt het erg jammer dat de route straks niet meer door Spijk komt, want de wandelaars brengen levendigheid in het dorp. "We hebben ook allerlei voorzieningen gemaakt voor de lopers. Zo is er midden in het dorp een waterpomp gemaakt en aan de rand staat het Uutblaoshuuske, waar mensen even kunnen pauzeren en een broodje kunnen eten", legt Emiel Stam, woordvoerder van SAS uit.
Het dorp won met de zelfgebouwde rustplek zelfs de Gelderse 'Kern met pit'- prijs. "Elke dag, zomer en winter, zie je hier wandelaars. Dat zal een stuk minder worden", aldus Stam. "Maar ook de bed and breakfasts hier in de omgeving zullen waarschijnlijk minder gasten krijgen en op het terras van onze boerderijwinkel zullen we het ook gaan merken, helaas."
Emiel Stam van de SAS hoopt dat de route van het Pieterpad ooit weer door Spijk komt, wanneer de dijk verbreed wordt of er een ander fietspad komt aan de Rijnkant. "Maar dat gaat nog jaren duren", weet Stam. "Dus voorlopig wordt het een stukje stiller hier, vrees ik. "