Rijk van Nijmegen

Wordt de kermis onbetaalbaar? 'Vreselijk die prijzen'

Ook de kermis ontkomt niet aan de stijgende energieprijzen.
Ook de kermis ontkomt niet aan de stijgende energieprijzen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bezoekers van kermissen moeten dit jaar vaak flink in de buidel tasten. Veel kermisattracties hebben de prijzen verhoogd. Media berichtten eerder al over hogere prijzen op kermissen in Weert, Schagen, Schijndel, Asten en Den Bosch. Maar ook op de Nijmeegse kermis is het prijs en zijn de tarieven gestegen.
Zo kost het reuzenrad in Nijmegen 5 euro, de grijpautomaat 2 euro en kun je de Funhouse bezoeken voor 4 euro. De najaarskermis op de Kelfkensbos, Waalkade en Grote Markt haalt vandaag zijn laatste inkomsten binnen. Dat zou nog best eens kunnen aantikken met deze hoge tarieven. De stijgende energieprijzen en de inflatie hebben ook de prijzen voor attracties opgestuwd.
Ik vind het vreselijk die prijzen momenteel
“Ik vind het vreselijk die prijzen momenteel, dat is leuk als je met drie kinderen naar de kermis gaat”, zegt een vrouw tegen mediapartner RN7 terwijl ze naar een attractie staat te kijken. Een andere vrouw is met haar baby op de kermis: “Ik vind het wel logisch, maar ik vind het wel het jammer dat het allemaal zo duur wordt.”
Een moeder wordt aan haar mouw getrokken door haar dochtertje die in een attractie wil. “Ik heb met haar afgesproken dat ze in twee of drie dingetjes mag en dan is het klaar.” Een groepje jongeren is al in de Funhouse geweest en dat was volgens hun heel leuk. “We hebben er 4 euro per persoon voor betaald.”

'Niet zo'n probleem'

Een man reageert: “Met dit soort dingen vertrouw ik een beetje op marktwerking. Zolang vraag en aanbod bij elkaar komen, lijkt het me niet zo’n probleem.” Twee jongens zijn nog niet in een attractie geweest. Eentje heeft 8,50 euro meegenomen. De vraag is hoeveel attracties hij daarmee kan betalen. “Op de kermis is het nu heel duur. We kunnen bijvoorbeeld in het reuzenrad, maar die vind ik te snel gaan.”
De meeste mensen die RN7 op de kermis sprak, hebben wel wat geld over voor de kermis, hoewel ze het bijna allemaal te duur vinden. Gemiddeld vinden de bezoekers zo'n 4 euro een acceptabel tarief voor een attractie. Voor een kleiner spel vinden ze 2,50 euro een betere prijs. Uit een poll via Instagram blijkt dat ruim tachtig procent van de lezers de hoge prijzen een kermisbezoek niet waard vinden.

Zie ook: