Gelderse Vallei

Joël en Elise krijgen EU-subsidie om thuiszittende jongeren te helpen

Joël en Elise krijgen EU-subsidie om thuiszittende jongeren te helpen
Joël en Elise krijgen EU-subsidie om thuiszittende jongeren te helpen
EDE - Ze raakten hun huis kwijt en werden vanwege een verbod op permanente bewoning van een vakantiepark gezet. Ze voerden ellenlange rechtszaken en moeten nu iedere euro drie keer omdraaien voordat ze hem uitgeven. Het gezin Smidt uit Ede heeft het allemaal meegemaakt. En dat omdat ze strijden voor het recht op onderwijs voor hun zoon Joël. Maar na alle tegenslag komt de Europese Unie met positief nieuws.
De 21-jarige Joël heeft spasme waardoor hij extra middelen nodig heeft om onderwijs te volgen. Toch kon hij door omstandigheden jarenlang niet naar school en doet hij nu staatsexamens om zijn havodiploma te halen.

Kluisje op juiste hoogte

"Ik kon wel naar school, maar het werd door de school onmogelijk gemaakt. Wat ik nodig had was niet veel: een kluisje op de juiste hoogte, digitale boeken en lifttoegang tot de lokalen. Maar op elk punt werd het gewoon niet goed geregeld", zegt hij. Toch vonden leerplichtambtenaren dat Joël wel moest voldoen aan de leerplicht. Een jarenlange juridische strijd was het gevolg.
Samen met zijn 24-jarige zus Elise zit Joël sinds een jaar in de Adviesraad ÉigenWijsheid die zich inzet voor thuiszittende kinderen en jongeren. De Europese Unie keurde recent twee subsidieaanvragen goed. "Daar zijn we superblij mee", vertelt een trotse Elise. "Uit onderzoek komt naar voren dat er in Nederland minstens 15 duizend kinderen en jongeren zijn die niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Ze gaan niet naar school omdat het reguliere én passend onderwijs niet bij hen past. Maar waar zijn ze?"

'Aantal groeit na corona'

Volgens Elise zitten de thuiszittende kinderen en jongeren nu vooral op losse eilandjes. "Zeker na de coronapandemie groeit hun aantal. Heel veel mensen weten niet eens dat ze bestaan. Wij willen weten waar ze zijn zodat hun stem door kan klinken, want die is goud waard. Op die manier kunnen we ervaringen delen en elkaar steunen en versterken."
Voor dit project krijgt de Adviesraad ÉigenWijsheid 15.000 euro.
Het is verschrikkelijk frustrerend dat je niet naar een gesprek kan gaan puur omdat je de middelen niet hebt om het te kunnen betalen
Joël Smidt
Het andere project dat Europa met 21 .000 euro steunt gaat over participatie. "Dat is ontzettend belangrijk", stelt Joël. "Ik heb het zelf ervaren. Er zijn best wel wat gesprekken geweest waar ik niet naartoe kon gaan omdat ik speciaal vervoer nodig had vanwege mijn handicap. Het is verschrikkelijk frustrerend dat je niet naar een gesprek kan gaan puur omdat je de middelen niet hebt om het te kunnen betalen."
Volgens Joël is fysieke aanwezigheid bij een overleg noodzakelijk om goed je verhaal te kunnen doen. "We maken ook gebruik van Zoom of Teams, maar er zijn ook gesprekken die je fysiek wilt voeren. Het is vaak een heel persoonlijk verhaal dat je vertelt en dat kan heel kwetsbaar zijn."
Die stem van thuiszittende jongeren lieten Joël en Elise deze week ook fysiek horen op een internationaal congres voor schoolaanwezigheid in Egmond aan Zee. "Dat is uniek, want nooit eerder zijn jongeren op dit congres uitgenodigd. We konden hier ons eigen verhaal vertellen, ervaringen delen en netwerken. Onder andere bij leerplichtambtenaren hebben we ons 11-puntenplan gepromoot. Dat zijn punten waarmee wij denken dat het onderwijs verbetert kan worden."

Positieve energie

De broer en zus zijn trots dat ze alle negatieve energie van de afgelopen jaren hebben omgezet in positieve energie. "Het moment dat je begint met vechten voor je eigen onderwijs kan je eigenlijk niet meer terug. We hebben besloten om met alles wat we hebben te vechten tegen het onrecht en voor het recht op onderwijs. Maar dat kost gewoon enorm veel. Het is een offer geweest wat wij bereid zijn om te maken omdat we het zo’n groot probleem vinden. Er moet hier verandering in komen, want we vinden dat geen enkel ander gezin door al deze problemen moet gaan, puur omdat je onderwijs wil."

zie ook: