Gelderse Vallei

Weer bekeuringen voor wolfspotters in Park Hoge Veluwe, toch is er kritiek

Meerdere bezoekers van de Hoge Veluwe kregen een bekeuringen omdat ze achter de wolf aangingen.
Meerdere bezoekers van de Hoge Veluwe kregen een bekeuringen omdat ze achter de wolf aangingen. © Pixabay
OTTERLO - Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft zaterdag nog eens vijf bekeuringen uitgedeeld aan fotografen die niet op de paden bleven en achter een wolf aangingen. Ook werd iemand uit het park verwijderd. Toch vindt niet iedereen dat het park genoeg doet om de regels te handhaven. Twee natuurverenigingen voor jongeren gaan over tot een boycot.
Er is veel ophef rondom het park na een incident van afgelopen vrijdag. Een groep fotografen omsingelden een wolf. Vier van hen kregen een boete. Toch roepen Jongeren in de natuur (JNM) en de Natuurvereniging voor Jongeren (NJN) hun leden op om Nationaal Park de Hoge voorlopig niet te bezoeken. Een insectenexcursie in het najaar naar het park, wordt door JNM verplaatst naar een ander deel van de Veluwe.
“De Zoogdiervereniging en andere organisaties hebben veel kennis over de wolf. Zij roepen op dat er hard moet worden gehandhaafd. Als het park dan veel milder reageert en zegt dat ze geen extra controles uitvoeren, dan twijfelen we aan de correctheid van die informatie”, zegt Rick Buesink, oud-bestuurslid en nog actief lid van JNM.
Dat kan gevaarlijk zijn voor de wolf en voor de mensen
“Als een wolf op deze manier benaderd kan worden, dan kan dat tot problemen leiden. De gevaarlijkste aanvaringen tussen wolven en mensen zijn bijna altijd gebeurd, omdat de mensen te dicht bij de wolf kwamen”, gaat de Wageninger verder. Dat de wolf door de contacten met de mens te tam wordt, is volgens JNM niet natuurlijk. “Dat kan gevaarlijk zijn voor de wolf en voor de mensen. Daar zou de Hoge Veluwe iets mee moeten”, stelt hij.

Niet op de hoogte

Op dit moment leven twee volwassen wolven en een nestje van vijf welpen op het park. Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het nationale park, vindt dat ze wél genoeg doen om de dieren te beschermen. “Op het moment dat ze zeggen dat wij er te weinig aan doen, zijn ze niet op de hoogte en informeren ze ook niet naar wat er wel gebeurt.”
We doen er alles aan om bij overtredingen die te pareren
Hij stelt dat er ‘behoorlijk actie’ is ondernomen tegen fotografen die de wolf lastigvielen. “Het is verstandiger dat deze jongerenorganisaties eerst informeren en niet blind achter mensen aanlopen die een frame op het park hebben staan, zoals de Zoogdiervereniging.” Leidekker wijst op de bekeuringen die de afgelopen dagen zijn uitgedeeld. “We hebben heel veel dingen te doen, zoals optreden tegen plukkers van paddenstoelen. We verdelen onze aandacht, doen er alles aan om overtredingen te pareren en treden er verbaliserend tegen op.”
Volgens Leidekker zoekt deze wolf zelf mensen op. “Afgelopen week zagen we dat het park steeds meer fotografen en bezoekers trok, die de wolf ook weleens zouden willen zien.” Tot vrijdag zouden die netjes op de paden blijven. Toen dat niet het geval was, werd volgens hem door het park ingegrepen. “Daar hebben we veel reacties op gehad. Heel veel fotografen houden zich keurig aan de regels. De sociale controle is enorm en ze spreken elkaar ook aan. Dat we vrijdag hebben opgetreden tegen een groep fotografen, daar was men heel gelukkig mee.”

Verbannen

Het park staat nog steeds op het standpunt dat het de wolven niet binnen de hekken wil hebben. Daarom willen ze het dier verwijderen uit het park. Om dat mogelijk te maken is een ontheffingsaanvraag bij de provincie ingediend. Wanneer die hierover besluit, is onduidelijk. Het park wil de wolven verbannen, omdat de dieren veel andere dieren doden. “We hadden driehonderd moeflons. Daarvan zijn er nog maar veertig over. We hebben een wolfkerendraster, zodat deze kleine groep beschermd is tegen aanvallen. De moeflons die daarbuiten stonden, zijn bijna allemaal gedood door de wolf", besluit Leidekker.
Zie ook: