Noord-Veluwe

Tientallen schippers blokkeren jachthaven

De jachthaven in Elburg.
De jachthaven in Elburg. © Omroep Gelderland
ELBURG - Tientallen hobbyschippers hebben zaterdagmiddag tijdelijk de jachthaven van Elburg geblokkeerd. Daarmee uiten ze hun zorgen over de mogelijke komst van een brug over het kanaal. Volgens de actievoerders betekent de brug de doodsteek voor de jachthaven.
De gemeente Elburg wil industrieterrein Kruismaten op een veilige manier ontsluiten. Volgens wethouder Bertus Jeensma moet er iets gebeuren. “Het verkeer van en naar het industrieterrein gaat nu over de Havenkade in het centrum. Dat is een toeristische trekpleister en ontzettend druk in de zomerperiode. Per dag gaan er een paar duizend auto's overheen. Al dat verkeer levert gevaarlijke situaties op."

'Veel te krap'

Om het centrum veilig te maken worden er volgens de wethouder meerdere scenario's bekeken. "De brug is daar een van, maar het is helemaal geen uitgemaakte zaak dat die er komt."
Ze willen dat niet begrijpen op het gemeentehuis
Hobbyschipper Gerrit Veldman snapt niet dat er überhaupt over de komst van een mogelijke brug wordt gepraat. "Het is hier veel te krap. Als er een brug komt dan heb je ook remmingswerk en aanlegsteigers nodig. Daar is hier helemaal geen ruimte voor. Volgens mij willen ze dat niet begrijpen op het gemeentehuis en kijken ze alleen naar de goedkoopste oplossing. Maar die is niet altijd het beste."
Deze schippers protesteren in Elburg

'Recreant naar Harderwijk'

De protesterende schippers willen dat de rondweg om Elburg wordt doorgetrokken. "In het verlengde daarvan moet er een aquaduct komen naar Flevoland", stelt Veldman. "Dan sla je twee vliegen in een klap want dan hoeft deze brug er niet te komen. En de brug die Gelderland nu met Flevoland verbindt kan dan ook weg. Je maakt dan zowel de watersporter als de automobilist blij."
Mocht de brug er toch komen dan heeft dat volgens Veldman mogelijk de consequentie dat recreanten de Elburgse jachthaven links laten liggen. "Een brug kent bepaalde openingstijden. Je kan dan 's avonds niet meer weg. Bijvoorbeeld om een rondje te zeilen en dan na 22.00 uur terug te komen, want dan is de brug dicht. Een recreant die Elburg wil bezoeken en geld uit wil geven gaat dan gewoon door naar Harderwijk."

Zie ook: