Arnhem en omstreken

'Schrok me een hoedje', wasserettes worstelen met energieprijzen

Wasserettes hebben torenhoge energierekeningen.
Wasserettes hebben torenhoge energierekeningen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hoe overleven kleine ondernemers de energiecrisis? Al eerder luidden bakkers en cafetariahouders de noodklok over de torenhoge energierekeningen. En nu trekken ook de uitbaters van wasserettes aan de bel. Ze willen dat de overheid snel ingrijpt. "Bij het wassen en drogen bestaat de prijs voor meer dan de helft uit energie."
"Het is echt verschrikkelijk," zegt Petra van Stijn. "Ik ga met mijn energierekening naar 30 duizend euro per jaar. Ik schrok me echt helemaal een hoedje."

Gigantische energierekening

Van Stijn runt in het Spijkerkwartier in Arnhem een wassalon, die al jaren in haar familie is. "Mijn vader is begonnen in de jaren 60. Die was kolenhandelaar. Hij dacht: 'Oh dat gas komt zo, ik moet er wat anders bij verzinnen'. En nu zit ik eigenlijk in dezelfde situatie."
Mijn energierekening is verdubbeld
De was en droogmachines in de wassalon lopen allemaal op elektriciteit of gas. Zes jaar geleden verving Van Stijn al haar apparaten voor energiezuinige exemplaren. Dat scheelt haar nu tweederde op haar energierekening. Ze is blij dat ze toen haar machines vervangen heeft, maar toch is haar energierekening nu weer gigantisch.
"Bij het wassen en drogen bestaat de prijs voor meer dan de helft uit energie. Mijn rekening is verdubbeld dus dat betekent nogal wat." Van Stijn moest wel wat aan de prijzen doen. "In het voorjaar zijn de prijzen in de wassalon daarom al verhoogd." Maar dat wil ze niet nog een keer doen. "Anders wordt het natuurlijk veel te duur om naar de wasserij te komen."

Wachten op de overheid

Ze vindt dan ook, dat de overheid snel iets moet doen. "We hebben een beetje spek op de botten. Dus we zijn niet gelijk in paniek, maar dit moet natuurlijk geen jaren duren. Dan kom je in de problemen. Ik heb begrepen dat de overheid iets gaat doen, maar het is nog niet duidelijk wat. Daar wacht iedereen natuurlijk met smart op, want het gaat hard."