nieuws

Gedoe om landgoed Erica Nunspeet; 'Gemeente moet nu iets doen'

Gedoe om landgoed Erica Nunspeet; 'Gemeente moet nu iets doen'
Gedoe om landgoed Erica Nunspeet; 'Gemeente moet nu iets doen' © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Ooit was het een imposant natuurrijk gebied waar mensen konden herstellen van tuberculose, maar het is in verval geraakt. Er staat nog één villa waar tot nog niet zo lang geleden krakers in zaten. De buurt wil dat de historische villa wordt opgeknapt, maar de eigenaar laat het verpauperen. De gemeente start deze maand met een onderzoek, maar buurtbewoners vinden het allemaal veel te traag gaan.
Villa Kraijenhorst is het enige gebouw dat nog op het landgoed staat. Het is in erg slechte staat en omwonenden vrezen het ergste. Zij willen dat de gemeente zo snel mogelijk actie onderneemt om de historische villa te behouden.
In de video legt Jan Geurtsen van Landgoed Erica Omgevingscollectief uit, waarom de bewoners zich zo druk maken:

Onderzoek

De verantwoordelijk wethouder Jaap Groothuis wil niet voor de camera en de microfoon van Omroep Gelderland reageren. Een woordvoerder legt uit waarom niet: "Omdat hij op dit moment niks toe te voegen heeft aan de stand van zaken op dit moment. En dat is dat we een onderzoek laten uitvoeren door een monumentenadviesbureau. Het gaat er dan om de staat van het pand goed in beeld te krijgen en te bezien welke maatregelen eventueel nodig zijn om het monumentale pand in goede staat te houden/krijgen. Zoals het nu lijkt wordt dat onderzoek in oktober a.s. uitgevoerd. Aan de hand van dit onderzoeksrapport kunnen we dan de eigenaar aanspreken op wat er gebeuren moet aan het pand."

Actie

Bewonerscollectief L.E.O. heeft inmiddels van de gemeente begrepen dat de resultaten van het onderzoek pas in januari worden verwacht. Dat is veel te laat vinden de bewoners, zij vinden dat de gemeente eerder actie moet ondernemen. Dat zou kunnen via zogenoemde 'bestuursdwang'. De gemeente laat het pand dan op kosten van de eigenaar opknappen.