Rijk van Nijmegen

Groesbeek 'overvallen' door komst tientallen jonge asielzoekers

Mogelijk komen er volgende week al jonge asielzoekers naar Groesbeek.
Mogelijk komen er volgende week al jonge asielzoekers naar Groesbeek. © ANP
GROESBEEK - In Groesbeek komen ongeveer zestig minderjarige asielzoekers. Dat meldt de gemeente Berg en Dal. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deed 'een acuut en dringend beroep' op de gemeente. Bewoners voelen zich overvallen.
De jongeren (14 tot 18 jaar) arriveren wellicht al komende week, meldt de gemeente. Ze krijgen onderdak in een voormalig onderkomen van zorginstelling Pluryn. De meesten komen uit Syrië, enkelen komen uit Eritrea, Afghanistan en Turkije. Ze zijn zonder ouders of andere begeleiders in Nederland aangekomen om asiel aan te vragen.
Volgens een woordvoerder van het COA kwam de opvang met stoom en kokend water tot stand. "De locatie werd ons vrijdag aangeboden en 's avonds was het rond." Hoelang de minderjarige asielzoekers in Groesbeek blijven, is volgens de zegsman van het COA nog onderwerp van gesprek tussen COA en gemeente. "Meestal gaat het om enkele maanden."

Informatie aan omwonenden

COA en gemeente Berg en Dal houden nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden en het COA opent een telefonische informatielijn. De COA-woordvoerder zegt rekening te houden met weerstand. "Er zijn weinig mensen die de straat opgaan om de komst van asielzoekers toe te juichen", zegt hij. "Het is het makkelijkst om 'nee' te roepen, of het argument te gebruiken 'we zijn niet tegen asielzoekers, maar alleen niet hier'."
De gemeenteraad is vrijdagmiddag over het besluit ingelicht. Fractievoorzitter Annelies Visser van collegepartij Lokaal! vindt de opvang 'alleen maar' positief. "Ik vind dit een goede actie. We hebben ook ruim honderd Oekraïners opgevangen en er stond voor hen meteen een enthousiaste groep vrijwilligers klaar. Ik heb geen reden te denken dat het nu anders zal gaan", zegt Visser. Ze verwijst naar een enquête in 2016 waaruit naar voren kwam dat inwoners positief stonden tegenover een mogelijk asielzoekerscentrum.

Omwonenden voelen zich overvallen

Omwonenden zeggen tegen Omroep Gelderland dat ze overvallen zijn en dat ze het nieuws in de krant hebben moeten lezen. "Ik begrijp van de burgemeester dat ook wij als gemeente overvallen zijn", zegt Remco Hammer van de VVD in de gemeenteraad. "We hebben er in principe niet zoveel over te zeggen. Als VVD staan we hier een beetje dubbel in, maar dit is wel een mooie groep. De jongeren kunnen snel worden begeleid met dagbesteding en integratie."
Burgemeester Mark Slinkman was zaterdag niet beschikbaar voor een reactie.
Op Facebook druppelen de eerste reacties op de komst van de jongeren binnen. "Help eerst het eigen volk maar!! Die kunnen de pot op", reageert Iris. Harry valt haar bij: "Wat fijn dat jongeren uit Millingen verplicht zijn te verhuizen omdat er binnen de gemeente Berg en Dal geen klote te huur is." Arjan ontvangt zijn nieuwe buren met open armen: "Wat fijn dat er voor deze kwetsbare kinderen een plek is."